Konteyner Çeşitleri Nelerdir? Konteyner Nasıl Seçilir?

Okuma Süresi:

Kategori: Blog

Günümüz taşımacılığında konteyner olmazsa olmazdır. Kara, demiryolu ve deniz taşımacılığında kullanılmasının yanı sıra depolama alanında da sıkça tercih edilir. Konteynerlerin tarihi 1930’lı yıllara dayanır, ancak faal olarak kullanımı demiryolu trafiğinden mal aktarımı sorunları nedeniyle 20 yıl sürmüş ve 1950’li yıllarda standart boyutlar belirlendikten sonra taşımacılığın bir parçası olmuştur. Konteynerler, taşımacılık sektöründe 20. yüzyılın en önemli icatlarından biri olarak görülür. Bunun sebebi ise konteynerlerin dayanıklı, istiflemesi kolay, uzun taşımalar ve çeşitli mallar için ideal özelliklere sahip olmasıdır. Peki konteyner çeşitleri nelerdir? Seçerken nelere dikkat etmek gerekir?

Konteyner Çeşitleri

Konteynerler pek çok şekilde üretilse de karayolu, demiryolu ve deniz taşımacılığı için tüm seçeneklere uyması için standart ölçülere sahip olması gerekir. Standart olarak kabul edilen ölçü ise TEU (twenty-foot equivalent unit) yani 20’lik konteyner olarak adlandırılır. 1 TEU, 20 ft uzunluğunda, 8 ft genişliğinde ve genellikle 8,5 ft yüksekliğinde bir konteynerdir. Metrik sistemde ise bir TEU, 6,10 metre uzunluğunda, 2,44 m genişliğinde ve 2,59 m yüksekliğindedir. Standart ölçülerde konteyner, malları kendiniz yüklemenize veya boşaltmanıza gerek kalmadan karayolu, denizyolu veya demiryolu ile taşınabilir. Standart konteynerler ve farklı kullanım amaçları ile tercih edilen konteyner türleri ise şöyle sıralanabilir:

  • Standart konteyner:20′, 40′, 40′ yüksek ve 45′ yüksek olarak 4 boyutta sunulur. Bu tip konteynerler her türlü standart eşyanın taşınmasında kullanılır. Bu nedenle herhangi bir özel taşıma gereksinimi gerektirmeyen mallar için tercih edilir. Bu konteynerlere ayrıca genel amaçlı konteynerler veya dry van (DV) konteynerleri de denir.
  • Üstü açık konteyner:Üstü açık konteynerler, alışılmadık yüksekliklere sahip yükler için idealdir; çünkü bu tip konteynerin kapalı bir çatısı yoktur. Yük, üst kısımda vinçle dikkatli bir şekilde yüklenebilir, ardından yükünüz branda kullanılarak korunur.
  • Üstü açılabilir konteyner:Hardtop konteyner, ağır veya yüksek yüklerin taşınması için geliştirilmiştir. Bu modellerde tavan çıkarılabilir, böylece üstten (vinçle) veya kapı açıklığından (forkliftle) yükün yüklenebilmesini kolaylaştırır. Tavan, yedi santimetre ekstra yükleme yüksekliği sağlayacak şekilde manuel olarak da yükseltilebilir. Kargo yüklendikten sonra, güvenli taşıma için üst kısım tekrar takılabilir.
  • Yüksek konteyner: Standart konteynerlerden 30 cm daha yüksek üretilen modellerdir. 20’lik ve 40’lık high cube konteynerler mevcuttur.
  • Açık konteyner:Açık ya da düz konteynerler, ağır ve büyük boyutlu gönderiler için son derece uygundur. Konteynerler, proje lojistiği için yaygın olarak kullanılmaktadır. Düz raflı konteynerin en büyük avantajı, hem yandan hem de üstten yüklenip boşaltılabilmesidir. Bölmeler genellikle katlanabilir ve alt kısım çelik/alüminyum ve takviyeli ahşaptan oluşur.
  • Platform konteyner:Tıpkı düz konteynerler gibi platformlar da ağır ve büyük boyutlu gönderiler için idealdir. Platformlar çok sağlam bir alt konstrüksiyona sahiptir ve çatısı, kapısı veya yan kenarları yoktur. Bu nedenle, düz raflı konteynerlerle arasındaki fark, esas olarak bir platformun önü ve arkasının olmamasıdır.
  • Soğutmalı konteyner: Bu tür konteynerler ağırlıklı olarak gıda maddelerinin taşınmasında kullanılmaktadır. Soğutmalı deniz taşımacılığını mümkün kılan soğutma ünitesine sahip konteynerlerdir. Refrigerated olarak bilinen konteynerler kargonuzun doğru, sabit sıcaklıkta sevk edilmesini sağlar. Sıcaklık -35 santigrat derece ile +35 santigrat derece arasında kontrol edilebilir.
  • Havalandırmalı konteyner:Bu tip konteyner, taşıma sırasında havalandırılması gereken yükler için özel olarak tasarlanmıştır. Konteyner raylarındaki açıklıklar sayesinde havalandırma sağlanır. Ekstra havalandırma ile ürünlerin zarar görmesi önlenebilir.
  • Dökme yük konteyner:Dry bulk olarak adlandırılan konteynerler tarım mallarının taşınmasında tercih edilir ve pompa ya da konveyör kullanılarak yüklenir. Tavandan kapaklı tasarıma sahiptir ve kapıdan tahliye edilir.
  • Tank konteyner:Sıvı ve gaz yüklerin taşınması için tercih edilen bu konteynerler silindirik yapıya sahiptir. Minimum %80 maksimum %95 oranında doldurularak güvenli taşıma sağlanır.

Konteyner Ölçüleri Nelerdir?

Konteyner çeşitlerinde genellikle 20 ve 40 fit ölçüler kullanılır. Ancak yüksek modellerde 45’lik konteynerler de bulunur. Konteynerlerin standart ölçüleri belirlidir ancak iç ölçüleri, boyutları üreticiye, üretim tarihine ve konteynerin sahibine göre değişebilir. Yüklenecek maksimum ağırlık ise konteynerin kaldırabileceği ağırlıktır. Örneğin standart 20’lik konteyner yaklaşık 28.230 kg, 40’lık konteyner ise 26.700 kg yük taşıyabilir. Bu nedenle konteynerin iç ölçüleri ve taşıyabileceği ağırlık, konteyner seçiminde oldukça önemlidir.

Konteyner Seçerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Doğru nakliye konteyneri seçimi söz konusu olduğunda yükün ağırlığı, boyutları, cinsi, taşınma koşullarıyla birlikte konteynerin malzemesi, boyutları ve dayanıklılığı da oldukça önemlidir. Ancak doğru nakliye konteynerini seçmek için genel kural şudur:

  • Taşınacak mal, 30 metreküpten fazla ve ağırlığı 26 tondan azsa, 40 ft’lik bir High Cube konteyneri seçmek en iyisidir.
  • 15 ila 30 metreküp arasında malzeme taşınacaksa 20 ft’lik bir konteyner seçmelisiniz.
  • Ancak tüm taşınan mal 15 metreküpten daha az ise ortak konteyner sistemini kullanabilir ve mallarınızı açık kargo olarak gönderebilirsiniz.
  • Taşınan malın ölçüleri ve ağırlığı söz konusu olduğunda konteynerlerin maksimum iç hacmi ve taşıma kapasitesini göz önünde bulundurmanız gerekir.
  • Taşınacak malın cinsine göre ise standart, havalandırmalı ve soğutuculu konteynerler arasından seçim yapabilirsiniz.

Bedirhan Lojistik, endüstriyel çapta lojistik hizmetleri ve en önemlisi depolamadan sevkiyata ve dağıtıma kadar pek çok çözüm sunar. Deneyimli kadrosu, lisansları ve uluslararası üyelikleri sayesinde konteyner taşımacılığında da profesyonel hizmet verir. Siz de mallarınızın ideal şekilde taşınmasını ve varış noktasına güvenle ulaşmasını istiyorsanız hemen iletişime geçebilirsiniz.

Kategori: Blog
Sonraki yazı
Kosova Taşımacılık
Önceki yazı
Letonya Taşımacılık
Mesaj Gönder
WhatsApp Destek
Merhaba 👋 Nasıl yardımcı olabilirim?