Baf Nedir ve Baf Nasıl Hesaplanır?

Okuma Süresi:

Kategori: Blog
Baf Nedir ve Baf Nasıl Hesaplanır?

Taşımacılıkla ilgili dikkat çeken sorulardan biri de Baf nedir? Baf nasıl hesaplanır? Sorusudur. Tedarik zincirinin en önemli parçalarından biri taşımacılıktır. Taşımacılığın her sektöründeyse farklı bir kavram kullanılır. Karayolu, hava ve deniz taşımacılığındaki terimler ise bu sektörlerin çalışma şekillerini belirlemektedir.

Baf ise bu sektörlerde öne çıkan bir kavramdır. Baf, her ne kadar karayolu taşımacılığı alanında da var olan bir kelime olsa da bu kavramın asıl yer edindiği taşımacılık türü denizyoludur. Bunker Adjustment Factor, Baf kavramının açılımı olarak kabul edilir.

Bunker, petrolden üretilen bir yakıt olarak bilinir. Denizyolu taşımacılığında tercih edilen petrol saklaması ve dağıtımı son derece zor bir iştir. Bu yakıtın gemilerde kullanılabilmesi için sürekli ısıtılmaları gerekir. Bu işlemi yapmak ise çevre kirliliğine yol açmaktadır.

Bu durumda Baf, denizyolu taşımacılığına yakıt ayarlama oranıdır. Petrol fiyatında meydana gelen değişikliklerin navlun hesabına yansıtılması olarak da tabir edilebilir. Günümüz şartlarında her taşıma şirketi kendi yakıt ücretini kendisi belirler. Bu belirlemeyi yaparken piyasa dalgalanmaları hesaba katılır. Ayrıca bağımsız bir şekilde hareket edilir.

Baf Nedir?

Türkçede yakıt ayarlama oranı şeklinde çevrilen Baf, denizyolu taşımacılığında kullanılan bir kavram olarak kabul ediliyor. Yakıt, deniz taşımacılığında çok önemlidir. Piyasada yaşanan belirsizlikler öncelikle yakıt ücretlerine yansımaktadır.

Bu yüzden denizyolunu tercih eden şirketler ya da firmalar yakıt ücretlerini yakından takip etme gereği duyarlar. Bu hususta navlun hesaplaması yapılırken birçok parametre kayda alınır. Parametrelerin bir kısmında sabit fiyat mevcutken bir kısmında ise değişkenlik söz konusu olur.

Denizyolu taşımacılığında zarara uğramak istemeyenler, navlun hesabına ek masraflar eklerler. Böylece değişken maliyetlerin takibini daha rahat yaparlar. Gemi taşımacılığı yaparken en fazla üzerinde durulan konulardan biri yakıt masraflarıdır.

Petrol fiyatında yaşanan değişimler navlun değişikliğine neden olur. Bu yüzden denizyolu taşımacılığı ile uğraşan şirketler, navlun hesaplarına Baf’ı da eklerler. Bu eklemenin nasıl olacağı ise taşıyıcı şirket ve müşteri arasında yapılan anlaşmaya bağlıdır.

Baf Nasıl Hesaplanır?

Baf hesaplaması yapılırken bazı durumlar dikkate alınır. Konteyner boyutu, malların taşınacağı konteynerler ve malların gideceği adres Baf hesaplaması yapılırken kullanılan kriterlerdir. Baf, navlun fiyatı içinde hesaplanabilirken navlun fiyatına ek olarak da hesap edilebilir. Bu hesaplama taşıyıcı şirket ve müşteri anlaşmasına bağlıdır. Deniz yolu taşımacılığında yakıt maliyet oranı hesap edilirken farklı yöntemler tercih edilebilir.

Bunlar;

  • Sabit Baf: Şirket ile müşteri sabit bir orana göre anlaşma yapar. Yakıt fiyatı neyse aynı miktar navluna öylece eklenir. Sabit bir durum söz konusudur. Bu yöntemin en önemli avantajı ise ürün maliyet miktarına eklenilen navlun hesabı net olur.
  • Değişken Baf: Yakıt fiyatında yaşanan her değişim navlun hesabı üzerine eklenir. Navlun fiyatı ise sürekli bir değişim içerisindedir. Bu değişim ise yakıt maliyetine bağlıdır. Bu durum her iki tarafında iş yükü altına girmesi demektir. Navlun maliyetindeki değişim ise satılan ürün maliyetinde değişim yaşanmasına yol açar.
  • Süreli Baf: Baf’ın belirli bir süre boyunca fikslenmesidir. Bu süre 3, 6 ay ya da 1 yıl olabilir. Sürenin ne kadar olacağı ise müşteri ve şirket anlaşmasına göredir. Süre bittikten sonra durum incelemesi yapılır. Daha sonra tekrar maliyet ayarlaması yapılır. Az iş yüküyle öne çıkan bir yöntem olarak kabul edilir.

Taşıma şirketleri kendi stratejilerine bağlı olarak hesaplama yaparlar.

Baf Nedir ve Baf Nasıl Hesaplanır?

Baf Nedir ve Baf Nasıl Hesaplanır?

Baf Farklı Hesaplama Yöntemleri

Baf hesaplaması yaparken farklı yöntemlerin varlığından söz edilebilir.

Bu yöntemler ise şu şekildedir:

  • Baf=Ticaret faktörü x yakıt fiyatı
  • Baf=Kullanım faktörü x dolu gemi kapasitesi / taşıma süresi x yakıt tüketimi
  • Baf=Yakıt tüketimi (ton) x ton başına yakıt ücreti

Gibi yöntemlerle de Baf hesaplaması yapılabilir.

​​​​​​Baf Ücretlendirmeleri Nasıl Belirlenir?

Baf ücretleri, denizyolu taşımacılığını gerçekleştiren şirket tarafından yayınlanmaktadır. Bu ücretlendirmeler aylık olarak belirleniyor. Döviz kurunun dalgalanması Baf’ı da etkiler. Bu hesaplama yapılırken Avrupa Komisyonu’nun internet sayfasında yayınlanan akaryakıt fiyatları listesi referans olarak kullanılabilir. Bu sayede sözleşmede fiyat belirlemesi yaparken bu liste üzerinden hareket edilebilir.

Denizyolu Navlununa Baf Nasıl Yansıtılır?

Navlun fiyatı teklifinde bulunurken yakıt maliyeti, ekstra bir maliyet olarak gösterilebilir. Bunun haricinde navlun fiyatının içinde de gösterim yapılabilir.

Bedirhan Lojistik, Baf ücretlendirmeleri konusunda sizlere destek veren bir hizmet sağlar. Tüm bu süreçleri sizinle birlikte yönetir. Baf hesaplamaları konusunda bilgi alabilmek için hemen Bedirhan Lojistik’e ulaşın.

Kategori: Blog
Sonraki yazı
Bedirhan Lojistik Karayolu Navlun ve Piyasa Gelişmeleri – 46. Hafta
Önceki yazı
Bedirhan Lojistik Karayolu Navlun ve Piyasa Gelişmeleri – 45. Hafta
Mesaj Gönder
WhatsApp Destek
Merhaba 👋 Nasıl yardımcı olabilirim?