Firmaların lojistik alanında ihtiyaç duydukları faaliyetleri belirleyen ve bu faaliyetler doğrultusunda profesyonelce sunulan lojistik hizmetine entegre lojistik denir. Birden fazla faaliyet tek bir firma aracılığıyla yönetildiği için ürünlerini alıcıya göndermek isteyen kişilerin birden fazla firmayla çalışmasına gerek kalmaz.
Ayrıca ürünleri, ödemelerin veya ulaşım sürecinin tek bir sistem üzerinden kontrol edilmesini sağlar. Böylelikle müşterilerin gerçekleşen lojistik hizmetlerinden memnun kalmasını ve ürünlerini son müşterisine profesyonele şekilde ulaştırmasına yardımcı olur.
Entegre Lojistiğin Faaliyetleri Nelerdir?
Müşterilerin ihtiyaçları göz önüne alınarak planlama yapılıyor olmasına rağmen entegre lojistikte profesyonel işleyiş önemlidir. Bu nedenle zaman içerisinde bu alanda gerçekleştirilen faaliyetler standart hale gelmiştir. Böylelikle taşımacılık hizmeti almak isteyen kişilerin entegre lojistiğe bağlı olarak belirli 7 faaliyeti alabilmesi mümkün hale gelmiştir.
Entegre lojistiğin 7 faaliyetinin isimleri ise şunlardır;
- Depolama faaliyeti
- Envanter yönetimi faaliyeti
- Ulaşım yönetimi faaliyeti
- Depo yönetimi faaliyeti
- Tersine lojistik faaliyeti
- Gümrük danışmanlığı faaliyeti
- Konum takibi faaliyeti
Bu faaliyetlerin sayesinde üretici firmalar ürünleri müşterilerine zamanında ulaştırırken alıcılar ise istedikleri ürünleri doğru şekilde teslim alma imkanı bular. Süreç profesyonel şekilde yürütüldüğü için ulaşım, stok ve maliyet konularında herhangi bir sorun yaşanmaz.
Depolama Faaliyeti
Entegre lojistikte gerçekleştirilen ilk faaliyet depolamadır. Depolar üretimi tamamlanan ürünlerin satışa kadar saklandığı alanları oluşturur. Ürünler dışında hammadde veya ürün bilgilerinin de depolarda saklanması mümkündür.
Depolar ürünlerin zarar görmeden muhafaza edildiği alanları oluşturur. Bu alanlarda bulunan ürünler müşteri tarafından talep oluşturulduğunda depolardan alınarak alıcıya gönderilir. Ayrıca yeni ürünlerin depoya gelişi de düzenli olarak takip edilir.
Envanter Yönetimi Faaliyeti
Entegre lojistikte gerçekleştirilen ikinci faaliyet envanter yönetimidir. İşletmeye ait ürünlerin sayısı, üretim için gerekli olan hammadde oranını ve üretimde kullanılan varlıkların takibinin yapılması envanter yöntemiyle yapılır. Böylelikle tedarik zincirinin ne kadar süreyle işleyişine devam edeceği belirlenir ve buna bağlı olarak üretim veya ham madde arayışına girilir.
Ulaşım Yönetimi Faaliyeti
Üretimi tamamlanan ürünlerin sevkiyatının eksiksiz şekilde gerçekleşmesini ulaşım yönetimi faaliyeti sağlar. Böylelikle sevkiyat esnasında uğranacak birimler, birimler arası iletişim, rezervasyon ve teslimat belirleme işlemleri sistemli şekilde yapılır. Böylelikle ürünlerin tedarikçisine ulaşması ve tedarikten de satışa çıkması kolaylaşmış olur.

Depo Yönetimi Faaliyeti
Entegre lojistikte gerçekleştirilen diğer faaliyet depo yönetimidir. Bu faaliyetle depoların günlük işleyişinin takip edilmesi sağlanır. Depoya giriş çıkışlar, ürün hazırlığı, ham madde hazırlığı, ikmal ve paketleme işlemleri takip edilen işlemlerin birkaçını oluşturur. Bu takip işlemleri sayesinde depodan ürün çıkışı kolaylaşır ve stok takipleri de yapıldığı için talep eden müşteriye zamanında cevap ulaştırılması sağlanır.
Tersine Lojistik Faaliyeti
Entegre lojistikte işlemlerin tersine dönmesine sağlayan faaliyet tersine lojistiktir. Bu faaliyette ürün iadelerinin takip edilmesi sağlanır. İadelerin kabul edilmesi ve iade sebeplerinin öğrenilmesi bu sistemle mümkün olur.
Ürün iadeleri hasar, işlevini yitirme veya yanlış sipariş gibi nedenlerle olabilir. Tersine lojistik sayesinde nedenler öğrenildiği için üreticilerin ürün iadesine neden olan olumsuzlukları ortadan kaldırmaları sağlanır.
Gümrük Danışmanlığı Faaliyeti
Taşımacılığın yurt dışına gerçekleşmesi gereken durumlarda gümrük işlemlerinin yapılması gerekir. Bu nedenle uluslararası çalışmalar yürütecek firmaların gümrük danışmanlığına ihtiyacı vardır.
Bunun için entegre lojistikte gümrük danışmanlığı faaliyetlerine yer verilir. Böylelikle gümrük prosedürlerinin ülke bazında eksiksiz uygulanması ve ürünlerin ya da ürünü taşıyan aracın gümrükten sorunsuz geçmesi sağlanır.
Konum Takibi Faaliyeti
Entegre lojistikte gerçekleşen son faaliyet ise komum takibidir. Bu faaliyetin amacı depoya girmesi gereken ürünlerin konumu hakkında bilgi alınmasını sağlamaktır. Böylelikle işleyişte herhangi bir aksama olup olmadığı anlaşılır. Bu faaliyet ayrıca personellerin kontrol edilmesine de yardımcı olur.
Konum takibi faaliyeti ürünlerin depoya girişinin takibi yanı sıra tedarikçiye ulaşmasını da takip eder. Bunun için nakliye araçlarında GPS sistemi aktif edilerek araçların konumlarının öğrenilmesi sağlanır. Böylelikle teslimatın zamanında gerçekleşip gerçekleşmediği takip edilir.
Entegre Lojistikte Kalitenin Adresi Bedirhan Lojistik
Lojistik hizmetinin ihtiyaçlarınız doğrultusunda gerçekleşmesini istiyorsanız Bedirhan Lojistik tercih ederek kusursuz hizmet alma imkanı elde edebilirsiniz. Envanter yönetiminden depo yönetimine, ulaşım yönetiminden gümrük danışmanlığına ve tersine lojistik faaliyetlerine kadar tüm ihtiyaçlarınızı entegre lojistikle kazanabilirsiniz. Bu sayede sorunsuz lojistik çalışmaları ile rakiplerinizin önüne geçebilirsiniz. Entegre lojistikle ilgili detaylar için mesaj bırakın!