Ticari amaçlar doğrultusunda satın alınan, kiralanan veya kullanılan araçların yönetilmesi işlemine filo yönetimi denir. Geniş araç filosunun kullanıldığı durumlarda bu araçların bakımları, takipleri ve araçlar için yapılacak tüm işlemlerin tek bir sistem üzerinden yapılmasını sağlar. Böylelikle yaşanabilecek aksamaların önüne geçilir.
Filo Yönetiminin Elemanları Nelerdir?
Filo yönetim işlemi şirketlerde kullanılacak binek araçlar, nakliye araçları ve ticari araçlar için yapılır. Bu araçların takip edilmesi yanı sıra bakımları ve hukuki süreçlerinin de yürütülmesi için tercih edilir.
Filo yönetiminin temel elemanları ise şunlardır;
- Yönetim: Araçların takip edilmesi, yönetilmesi ve gerekli belgelerin hazırlanması gibi süreçleriyle ilgilenen elemandır.
- Bakım ve onarım: Araçların ihtiyaç duyduğu bakım veya onarım işlemlerinin takip edildiği bileşendir. Böylelikle filodaki araçların trafiğe çıkış öncesinde yapılması gereken tüm işlemlerin zamanında yapıldığından emin olmak mümkün olur.
- İnsan kaynakları: Bu bileşende araçları kullanacak kişilerle ilgili bilgiler ve işlemler takip edilir. Böylelikle yaşanan kazalarda veya gerekli durumlarda kimin muhatap alınacağı öğrenilmiş olur.
- Destek: Filo yönetiminde destek elemanı araçların taşınması, arıza veya kaza durumunda çekilmesini sağlayacak destek hizmetlerini kapsar. Vinç, çekici ve forklift gibi araçlar bu amaçla kullanılan araçları oluşturur.
Yapılan iş gereği kullanılan araç sayısı fazla olan işletmelerin filo yönetimini yapmaları gerekir. Tek elden yapılan yönetim ve kontrol sayesinde işlerin aksamasının önüne geçilir.
Filo Yönetiminin Önemi Nedir?
Filo yönetiminin lojistik, yazılım ve akaryakıt firmaları için önemi büyüktür. Özellikle büyüyen firmalarda iş yükünün ortadan kalkması sağlanır. Her aracın tek tek takip edilmesi, bakım veya onarımının yönetilmesi yerine genel bir yönetim sağlanır.
Nakliye veya yük taşıma amaçlı kullanılan araçlarda yükün müşteriye ulaşmasına kadar devam eden sürecin programlı şekilde yönetilmesini sağlar. Ayrıca daha kısa sürede yapılması gereken işlemlerin tamamlanmasını sağlar.
Filo Yönetiminde Süreç Nasıl İşler?
İşletmelerde filo yönetiminde sürecin başlaması için işletmenin araç filosu kullanmaya veya kiralamaya karar vermesi gereklidir. Karar verildikten sonra planlama ve analiz aşamasına geçilir. Bu aşamada işletmenin araç ihtiyaçları, araç sayıları ve araçlar için ihtiyaç duyulacak maddi yükümlülük belirlenir.
İkinci aşamada araç filosunun belirlenmesine geçilir. İşletmenin kullanması gereken araç türü ve modeli bu aşamada belirlenir. Araçlar belirlendikten sonra satın alma ya da kiralama işlemleri yapılır. Sigorta, depo, araç takip ve yakıt sistemlerinin oluşturulması sağlanır. Ayrıca araçlar için gerekli belgelendirme işlemleri yapılır. Son olarak araçlar için bakım planlaması yapılır ve süreç tamamlanır.
Filo Yönetiminin Avantajları Nelerdir?
Lojistik, akaryakıt ve araç filosuna ihtiyaç duyan pek çok firma günümüzde filo yönetiminden yararlanır. Böylelikle sayısız avantajla karşılaştıklarını söylemek mümkündür.
Filo yönetiminin işletmelere sağladıkları avantajlar şunlardır;
- Araçlar takip sistemleri ile izlenebildiği için sürücülerin trafikte güvenliğini sağlar.
- Takip sistemi sayesinde gerekli durumlarda aracın yerinin tespit edilmesini sağlar.
- Filo yönetiminde insan gücünün daha az harcanmasını sağlar.
- Araçlar için gerekli bakım işlemlerinin düzenli şekilde yapılabilmesini sağlar.
- Filodaki araçların kiralanması durumumda sözleşmelerin takip edilmesini kolaylaştırır.
- Araçların yakıt kontrolünün yapılmasını ve gerekli uyarıların yakıt bitimi öncesinde yapılmasını sağlar.
- İşletmelerin filo yönetimiyle marka imajında olumlu katkı elde etmesini sağlar.
Bunların haricinde filo yönetiminin müşteri memnuniyetini kazanma üzerinde olumlu etkisi vardır. Araçlar düzenli takip edildiği, bakımları aksamadığı ve işleyiş sorunsuz gerçekleştiği için bu alanda hizmet alan kişilerin sürekli müşteri olması sağlanır.
Filo Yönetiminde Bedirhan Lojistik Farkı
Bedirhan Lojistik nakliye işlemlerinin risksiz yapılabilmesi için filo yönetiminden yararlanır. Taşınacak yüklere uygun araçların belirlenmesi, nakliye esnasında takip edilmesi, araç sürücüsünün gerekli durumlarda yönlendirilmesi gibi işlemler bu sistem sayesinde kontrollü şekilde yürütülür.
Bedirhan Lojistik farkı ile filo yönetimiyle tanışmak isterseniz bizi arayarak bilgi alabilirsiniz. Araç filosunun belirlenmesi ve kullanılması için gerekli tüm detaylara ulaşabilirsiniz. Hemen bizi arayın ve filo yönetimiyle ilgili merak ettiğiniz bilgileri alın!