Lojistik yönetimi nedir? Mal ve hizmetlerin, kaynak noktasından çıkışı ve varış noktasına ulaşması ve teslim alınmasına kadar geçen süreçte tedarik, depolama ve sevkiyat işlemlerinin tümüdür. Ticari alanda birçok kavramı içerir.
Mal ve hizmetlerin, müşteri memnuniyeti oluşturacak şekilde taşınması işlemlerinde kontrol ve planlama işlem süreçlerinin doğru yöntemlerle yürütülmesini sağlar. Lojistik işlemleri, yurtiçi ve yurtdışı olarak farklı prosedürlerle uygulanır. Ürünün varış noktası ülkenin ticaret kurallarına göre işlemler yapılır.
Lojistik Yönetimi Ne İş Yapar?
Lojistik yönetimi ticari faaliyetlerin yasalara uygun olarak yürütülmesini sağlar. Lojistik hizmetlerinde yapılan işlemler, ürünlerin üretim aşamasından varış noktasındaki teslimat işlemine kadar geçen tüm süreçleri kapsar.
Lojistik yönetiminin yaptığı işler arasında, envanter yönetimi, satın alma ve tedarik yönetimi, sipariş ve talep yönetimi, depolama, taşıma, lojistik hizmetleri için tesis yeri seçimi, tersine lojistik faaliyetlerinin belirlenmesi ve uygulanması olarak seçilebiliyor. Lojistik yönetiminde uzman olanlar, lojistik, dış ticaret ve gümrük işletmelerinde çalışabiliyor.
Lojistik Yönetim Türleri
Ticari faaliyetlerin sürdürülebilirliğini sağlayan lojistik yönetimi için farklı türler belirleniyor ve yapılacak ticaret türüne göre belirleniyor.
- Tedarik yönetimi ve lojistik,
- Dağıtım ve malzeme hareketi,
- Üretim lojistiği ve yönetimi,
- Tersine lojistik ve ürün iade işlemleri,
Ürün tedarik yönetimi, ihtiyaç duyulan ürünlerle ilgili planlamaların yapılmasını ve tedarikçiden temin edilerek sevkiyat adımlarının uygulanmasını kapsar. Ürünlerin müşteriye doğru zamanda ulaştırılabilmesi için tedarik sürenin iyi değerlendirilmesi ve yönetilmesi gerekiyor. Ürünlerin depolanması, etiketlenmesi ve varış yerine taşınması süreçleri de lojistik yönetiminin türlerinden birisidir ve profesyonelce yapılır.
Lojistik Yönetiminin Önemi Nedir?
Müşterinin talep ettiği ürünü satın alabilmesi için ürünün üretim aşamasından müşterinin eline geçmesi aşamasına kadar geçen süreçlerde, lojistik yönetiminin önemi ortaya çıkabiliyor. Dikkat edilmesi gereken en önemli konu, müşterinin isteklerine cevap vermek ve müşteri memnuniyeti oluşturabilmektir.
İnsanlar talep ettikleri ürünlere kısa sürede sahip olabilmek için hızlı ve güvenli hizmet veren lojistik firmalarını tercih eder. Süreç yönetimini doğru kullanan firmalar, hem tedarik hem de teslimat işlemlerinin müşteri memnuniyeti oluşturacak şekilde gerçekleşmesini sağlar.
Lojistik Yönetiminin Avantajları
Lojistik hizmetlerinin güvenli sunulması, hem satış yapan firmaların hem de ürün satın alan müşterilerin çeşitli avantajlardan faydalanmalarını sağlıyor.
Lojistik yönetiminin avantajları şunlardır:
- Envanter düzenlemeleri ile maliyetlerin azaltılmasını sağlar,
- Tedarik zincirinin doğru yönetilmesini sağlar,
- Zaman tasarrufu sağlar,
- Şirketlerin rakip şirketlere göre rekabet gücünü artırmasını sağlar,
- Tedarik, satış ve teslimat stratejilerinin oluşturulmasını sağlar,
- Ürünlerin izlenebilirliğini sağlar ve tüm paydaşların izlemesini sağlar,
- İşgücü yönetim verimliliğinin artmasını sağlar,
- Oluşturulacak altyapı sistemi ile müşteri memnuniyetinin artmasını sağlar,
- Tüm lojistik işlemlerinde risklerin azaltılmasını ve planlamaların daha doğru yapılmasını sağlar.
Lojistik süreçlerinde, müşteri memnuniyetini en üst seviyelere çıkarabilmek için kararlı ve planlı davranılmasını sağlar. Lojistik yönetimini doğru yapan firmalar, ticari başarılarına ulaşabilecektir.
Lojistik Yönetimi Nasıl Yapılmalı?
Bedirhan lojistik iletişim seçeneklerini kullanarak, sunulan hizmetler ve lojistik süreçleri hakkında bilgi alabilirsiniz. İş yapılan sektörlere göre lojistik yönetiminde farklı işlem adımlarının uygulandığı görülebiliyor.
Profesyonel hizmetler sunulduğu için belirlenen kurallara göre işlemler yaparak verimliliğin artırılması ve lojistik süreçlerinin başarılı yönetilmesini sağlıyor. Bedirhan lojistik ile hemen iletişime geçtiğinizde neler yapmanız gerektiğini öğrenirsiniz.
Takım çalışmaları yapmalı ve iş yönetimi birden fazla aşamayı içerin yöntemlerle yapılmaya çalışılmalıdır. Lojistikte, otomasyon önemlidir ve tüm aşamaların, detaylı planlanması ve uyulama aşamalarına göre yapılması gerekiyor. Lojistik yönetimi konusunda deneyimleri ile tüm müşterilere başarılı hizmetler sunuluyor.