Taşımacılık sektöründe son derece önemli bir rol oynayan navlun ücreti, kısaca mal veya yükün taşınması için ödenen bedel olarak tanımlanır. Hem taşımacılık şirketleri için maliyetleri ve kar marjlarını belirlerken hem de müşteriler için uygun bir taşıma maliyeti hesaplarken, doğru bir şekilde belirlenmiş navlun ücreti kritik önem taşır. Navlun ücretinin ne olduğu ile ilgili aklınızda soru işaretleri varsa, navlun kavramını daha iyi anlamak istiyorsanız ya da nasıl hesaplandığını merak ediyorsanız bu yazıyı dikkatle okumalısınız.
Navlun Ücreti Nedir?
Aklınızdaki soru işaretlerini kaldırmaya, navlun ücretinin ne olduğu ile ilgili tanımı yaparak başlamak çok daha faydalı olabilir. Navlun kelimesinin taşımacılık sektöründe kullanılan bir terim olduğunu ve yükün taşınması için ödenen bedel olduğunu söylemiştik. Bu ücret belirlenirken, taşınacak olan yükün niteliği, miktarı, taşıma mesafesi, taşıma yöntemi ve diğer faktörler göz önünde bulundurulur. Genellikle tedarikçiler ve müşteriler arasında karşılıklı anlaşmalarla belirlenen navlun ücreti, taşınacak birim başına maliyet üzerinden hesap edilir.
Diğer sektörlerde olduğu gibi, taşımacılık sektöründe de müşteri ile taşımacılık faaliyeti şirketleri arasındaki güven duygusunu inşa etmek son derece önemlidir. Navlun ücreti de bu güvenin inşası sırasında, üzerinde hassasiyetle durulması gereken bir faktör olarak karşınıza çıkar. Çünkü hem müşteri hem de şirket için önemli olan nokta, doğru navlun ücretini belirlemek ve belirlenen ücret üzerinde mutabakat sağlamaktır. Sağlanan mutabakat neticesinde, tedarikçiler sürdürülebilir bir şekilde faaliyet göstermeye devam ederken müşteriler de anlaşılan ücret üzerinden temin etmek istedikleri hizmete kavuşabilecek olmanın güvenini yaşar.
Navlun Ücreti Nasıl Hesaplanır?
Müşteri olarak bir tedarik şirketi ile anlaştınız, ürünlerinizi belirlediğiniz noktaya taşımak istiyorsunuz fakat navlun ücretinin nasıl hesaplandığı ile ilgili detaylı bilgiye sahip değilsiniz. İşte bu noktada süreç çok daha spesifik bir hal alır. Çünkü, navlun ücreti hesaplaması genellikle taşımacılık şirketlerinin uzmanlık alanına girer. Şimdi siz de navlun ücretinin hesaplanması ile ilgili belirlenen faktörlerin hangi kombinasyonlarla bir araya geldiğini kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz.
Karayolun’da navlun ücretinin hesaplanması sırasında, birbirinden farklı değişkenlerin dikkate alınması gerektiğinden bahsetmiştik. Formül kullanarak küçük bir örnek vermek gerekirse, 100 kg ağırlığında bir yükünüz var ve bu yükün toplam hacmi 1 metreküp. Burada navlun ücreti hesaplanırken 1 metreküp hacim baz alınır ve hesaplama, yükün hacmi (1 metreküp) x fiyat/metreküp formülü üzerinden ilerler. Navlun ücretinin hesaplanması sırasında göz önünde bulundurulması ve hem taşıma şirketi hem de müşteri tarafından detaylandırılması gereken diğer nüanslar: 1LDM = 1750Kg 1Metre Küp = 333 Kgs
Firma tarafından belirlenen ana fiyatlar sonrası ölçülerini ve ağırlığını belirledikten sonra ürününüzün durumuna göre LDM ve ya M3 fiyatlarını talep edip kendi ürününüzün fiyatını hesaplayabilirsiniz.
Yükün Niteliği: Navlun ücreti, taşınması planlanan ürünlerin niteliğine göre değişir. Örneğin tehlikeli madde taşımacılığı, diğer taşıma ücretlerine kıyasla çok daha maliyetli bir sonuç doğurabilir.
Yükün Miktarı: Navlun ücreti belirlenirken, taşınacak yükün ebatı ve ağırlığı da göz önünde bulundurulur. Genellikle daha büyük ve ağır yükler çok daha yüksek navlun ücretleri gerektirir.
Taşıma Mesafesi: Uzun mesafeli taşımacılık hem fazla yakıt hem de yüksek iş gücü doğurduğundan, navlun ücreti belirlenirken yükün taşıma mesafesi de mutlaka göz önünde bulundurulur.
Taşıma Yöntemi: Navlun ücretini belirleyen bir diğer değişken de taşıma yöntemidir. Karayolu, denizyolu, havayolu ya da demiryolu taşımacılığı gibi yöntemlerin maliyetleri birbirinden farklı olduğu için, navlun ücreti de tercih edilen ulaşım türüne göre değişiklik gösterebilir.
Navlun ücretinin belirlenmesi, taşımacılık sektörü için temel bir görev kapsamında değerlendirilmelidir. Yanlış yapılan hesaplamalar ya da göz önünde bulundurulmayan değişkenler, şirketlerin ve şahısların sonuçtan hem maddi hem de manevi olarak etkilenmelerine sebebiyet verebilir.
Lojistik çalışmalarıyla adından sıkça söz ettiren Bedirhan Lojistik sayesinde, ister yurt içinden isterseniz yurt dışından kargo teslimatı yapabilir, Türkiye’den Avrupa’ya 1 ila 1.200 kg aralığındaki ürünlerinizi 48 saatte teslim edebilirsiniz. Bununla birlikte stoklarınızın kabul işlemlerini, yurt dışından gelen ürünlerinizin depolama işlemlerini, ürün paketlerinin açılması işlemlerini ve satış sonrası iade edilen ürünlerinizin stoklara geri kabul edilmesi işlemlerini de Bedirhan Lojistik aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz.