Türkiye’nin En Çok İhraç Ettiği Ürünler 2023

Okuma Süresi:

Kategori: Blog
2024 Yılı Türkiye En Çok İhraç Ettiği Ürünler

2023 yılı Türkiye en çok ihraç ettiği ürünler nelerdir? 2023 yılı Aralık ayında geçen yılın aynı ayına göre; ihracat %0,44 oranında artışla 22 milyar 999 milyon dolar, ithalat %10,73 oranında azalışla 29 milyar 111 milyon dolar oldu. 2023 yılı Ocak-Aralık döneminde ise, ihracat %0,64
oranında artışla 255 milyar 809 milyon dolar, ithalat %0,51 oranında azalışla 361 milyar 847 milyon dolar olarak gerçekleşti.

2023 yılı Aralık ayında geçen yılın aynı ayına göre;

•             İhracat, %0,44 oranında artarak 22 milyar 999 milyon dolar,
•             İthalat, %10,73 oranında azalarak 29 milyar 111 milyon dolar,
•             Dış ticaret hacmi, %6,13 oranında azalarak 52 milyar 110 milyon dolar olarak gerçekleşti.

2023 yılı Ocak-Aralık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre;

•             İhracat, %0,64 oranında artarak 255 milyar 809 milyon dolar,
•             İthalat, %0,51 oranında azalarak 361 milyar 847 milyon dolar,
•             Dış ticaret hacmi, %0,04 oranında azalarak 617 milyar 656 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye’nin En Çok İhraç Ettiği Ürünler

Türkiye’nin yurt dışı pazarında satışa sunduğu ürün sayısı oldukça fazladır. Bunun nedeni ülke coğrafyasının ve imkanlarının üretim için iyi durumda olmasıdır.

2023 Ocak-Aralık döneminde en fazla ihracat yaptığımız ülke grupları sırasıyla; Avrupa Birliği (AB-27) (104 milyar 329 milyon dolar), Yakın ve Ortadoğu Ülkeleri (45 milyar 758 milyon dolar) ve Diğer Avrupa Ülkeleri (39 milyar 665 milyon dolar) oldu.

Türkiye’nin Almanya başta olmak üzere yurt dışı ülkelerine en çok ihraç ettiği ürünler şunlardır;

  • Otomotiv endüstrisi ürünleri
  • Tekstil ürünleri
  • Orman ürünleri
  • Kimyasal ürünler
  • Bitkisel ürünler
  • Makine aksamları
  • Hayvansal ürünler

Bu ürünler arasında ilk sırayı ise otomotiv endüstrisi ürünleri alır. Bu durum özellikle otomotiv sektöründe üretim yapan firmalar için olumlu bir durumdur.

Otomotiv Endüstrisi Ürünleri

Türkiye’nin ihraç ettiği ürünlerin ilkini otomotiv endüstrisi ürünleri oluşturur. Ülkede araç üretimi yapan fabrikalar vardır ve bu fabrikalarda üretilen yeni araçlar yurt dışına ihraç edilir.

Araçların dışında ihraç edilen otomotiv ürünleri arasında araç yedek parçaları yer alır. Motorlar, camlar, lastikler ve frenler başta olmak üzere araçlar için gerekli tüm parçaların dış ülkelere satışı gerçekleşir.

Tekstil Ürünleri

Türkiye’nin ihraç ettiği ikinci ürün grubu tekstil ürünleridir. Tişört, pantolon, kazak ve iç çamaşırı gibi giyim ürünleri yurt dışı satışında popülerdir. Giyim ürünlerinin dışında kilimler, halılar, havlular ve ev tekstil ürünleri de ihracatta güzel oranlar sahip olan ürünlerdir.

Orman Ürünleri

Türkiye’nin en fazla ihraç ettiği ürünler arasında orman ürünlerini görmek mümkündür. Ağaçtan kağıda ve mobilyaya kadar pek çok ürün ihracatta son yılda iyi pay sahibidir.

Kimyasal Ürünler

Temizlik kimyasalları, boyalar, ilaçlar, plastikler ve bakım kimyasalları Türkiye’nin en fazla ihraç ettiği ürünler arasında bulunurlar.

Kimyasal ürünlerin satıldığı ülkelerin başında ise Almanya vardır. Bu ürünler sayesinde ülkenin kimya endüstrisinde gelişmeler görülür.

Bitkisel Ürünler

Türkiye’nin 2023 yılı ihracatın bitkisel ürünler önemli paya sahiptir. Meyvelerden sebzelere, yağlardan tohumlara, hububatlardan süs bitkilerine ve tütüne kadar ihraç edilen ürün yelpazesi oldukça geniştir.

Fındık, leblebi, Antep fıstığı ve yer fıstığı gibi kuruyemişler de ihraç edilen bitkisel ürünler içerisinde yer alırlar. Kuruyemişler arasında ilk sırası ise fındık alır.

Makine Aksamları

Türkiye’nin ihracat listesinde makine aksamları vardır. Makinelerin çalışmasına yardımcı olan bu parçalar yurt dışı pazarında satışa sunulur. Özellikle orijinal parçalar sayesinde üreticilerin kazancının yükseldiğini görmek mümkün olur.

Makine aksamları yanı sıra başta sanayi endüstrisinde olmak üzere pek çok sektörde ihtiyaç duyulan makinelerin satışı da yapılır. Böylelikle Türkiye menşeili makinelerinde yurt dışında kullanılması sağlanmış olur.

2024 Yılı Türkiye En Çok İhraç Ettiği Ürünler
2023 Yılı Türkiye En Çok İhraç Ettiği Ürünler

Hayvansal Ürünler

Türkiye’nin 2023 yılı ihracatında hayvansal ürünler dikkat çeker. Hayvancılığın gelişmiş olduğu ülkede pek çok hayvansal ürün piyasaya kazandırılmış durumdadır. İhracatta bulunulan hayvansal ürünler ise şunlardır; yumurta, süt, tereyağı, peynir, hayvan etleri ve su ürünleridir.

İhracat Nasıl Yapılır?

Ürünlerinizin Almanya’ya ihracatını yapmak istiyorsanız ihracat ve lojistik üzerine çalışan güvenilir bir firma seçmelisiniz. Böylelikle ürünlerinizin taşınması ve alıcıya ulaşmasını sorunsuz şekilde sağlayabilirsiniz.

Bedirhan Lojistik ihracat ve lojistik sürecinde çalışabileceğiniz bir firmadır. Ürünler için nakliye yolu seçimi, ürün paketlemesi, ürünler için ara depo hizmet, ürünlerin stok kontrolü ve iadelerine kadar pek çok detayla ilgilenir.

Böylelikle yurt dışı ülkelerine teslimatınızın sorun yaşanmadan gerçekleşmesini sağlar. Ürünlerinizin ihracatı için Bedirhan Lojistik’le çalışmayı düşünürseniz ihracat ve lojistik hizmeti detayları için iletişime geçmelisiniz.

Kategori: Blog
Sonraki yazı
Türkiye’nin En Çok İthal Ettiği Ürünler 2023
Önceki yazı
Almanya’da Şirket Kurmanın Önemi Ve Almanya Pazar Büyüklüğü Nedir?
Mesaj Gönder
WhatsApp Destek
Merhaba 👋 Nasıl yardımcı olabilirim?