Türkiye’nin En Çok İthal Ettiği Ürünler 2023

Okuma Süresi:

Kategori: Blog
2024 Yılı Türkiye En Çok İthal Ettiği Ürünler Nelerdir?

2023 yılı Türkiye en çok ithal ettiği ürünler nelerdir ? Türkiye, hem ihracat hem de ithalat konusunda oldukça büyük bir gelişme gösteren ülkeler arasında yer alıyor.

Bu hızlı gelişim sayesinde pek çok sektörün de gelişmesine imkan veriyor. Her geçen yıl bir önceki seneye oranla artış yapan ithalat sektörü, ara ürünler, ana ürünler ve ham madde olarak karşımıza çıkıyor.

Ülkemizin takip ettiği dış politika sayesinde ihracat ve ithalat arasında denge oluşturulması özen gösterilerek, dış ticaret açığı kapatılmaya çalışılıyor. Türkiye, belli ürünlerin ithalatına daha fazla ağırlık vererek ticarette dengeleme yapmaya özen gösteriyor.

2023 yılı Ocak-Aralık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre;

•             İthalat, %0,51 oranında azalarak 361 milyar 847 milyon dolar,
•             Dış ticaret hacmi, %0,04 oranında azalarak 617 milyar 656 milyon dolar olarak gerçekleşti.

2023 Ocak-Aralık döneminde en fazla ithalat yaptığımız ülkelersırasıyla Rusya Federasyonu (45 milyar 611 milyon dolar), Çin (44 milyar 980 milyon dolar), Almanya (28 milyar 685 milyon dolar) oldu. Ocak-Aralık döneminde ithalatta en çok paya sahip ilk 10 ülkenin toplam ithalat içerisindeki payı %58,50 oldu.

2023 Ocak-Aralık döneminde Geniş Ekonomik Grupların (BEC) sınıflamasına göre, en çok ithalat 261 milyar 318 milyon dolarla (%10,60 azalış) “Hammadde (Ara malları)” grubunda yapılırken, bu grubu sırasıyla 52 milyar 595 milyon dolarla (%29,80 artış) “Yatırım (Sermaye) Malları” ve 47 milyar 662 milyon dolarla (%56,40 artış) “Tüketim Malları” grupları takip etti.

2023 Ocak-Aralık döneminde sektörlere göre ithalatın payı sırasıyla; İmalat Sanayi sektörü %80,68 (291 milyar 939 milyon dolar), Madencilik ve Taş Ocakçılığı sektörü %12,81 (46 milyar 343 milyon dolar), Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık sektörü %3,81 (13 milyar 801 milyon dolar) oldu

Doğalgaz ve Petrol

Doğalgaz ve petrol, pek çok ülkenin en fazla ihtiyaç duyduğu ürünlerin başında yer alıyor. Türkiye’nin ithal ettiği ürünler arasında da ilk sırada bulunuyor. Son verilere göre ithalat ürünlerinin yaklaşık %26’sı doğalgaz ve petrol ürünlerinden oluşmaktadır. Özelikle İran ve Rusya üzerinden ithalat işlemi gerçekleştirilir.

İthal edilen ham maddeler ise ulaşım, tarım ve sanayi gibi alanlarda kullanılır. Doğalgaz ve petrol ürünlerinin ithal ediliyor olması bir bakıma dezavantajlıdır. Çünkü bazı zamanlarda arz kesintilerinin yaşanması mümkün olabiliyor. Bunun yanı sıra fiyat dalgalanmaları da ortaya çıkabiliyor.

Altın

Altın, tarih boyunca en değerli madenlerden biri olarak kabul edilmiştir. Bu nedenle de gelip geçen her medeniyet altına önem vermiştir. Altın günümüzde de çok değerli bir yatırım aracıdır. Pek çok sektörde kullanım alanına sahip olan altın, kullanım alanını daha da genişletmeye devam ediyor.

Hem elektrik endüstrisinde hem de birçok cihazın içinde kullanılan altın, Türkiye’nin ithal ettiği ürünler listesinde yerini alıyor. Pek çok insan yatırımlarını altın madeninden yana kullanmayı tercih ediyor. Değerini her geçen gün arttıran altın, birikimler için güvenli bir liman olarak kabul ediliyor.

Elektronik Cihazlar

Türkiye’nin 2024 yılında en çok ithal ettiği ürünlerden bir diğeri ise elektronik cihazlardır. Elektronik cihazlar her geçen yıl daha da fazla rağbet görmektedir. Teknoloji gelişmeye devam ettiği sürece bu cihazlara olan ihtiyacın artması da kaçınılmaz oluyor.

Elektronik cihaz kapsamında pek çok cihazın varlığından söz etmek mümkündür. Haberleşme araçlarından tıbbi cihazlara, bilgisayarlardan akıllı telefonlara kadar çeşitli ürünlerin ithal edildiği söylenebilir. Özellikle de akıllı telefonlar bu hususta ilk sırada yer alıyor.

Akıllı telefon ithalatının yapıldığı ülkeler ise şunlardır:

  • Çin,
  • Güney Kore,
  • Almanya,
  • Vietnam,
  • ABD

Gibi ülkeler telefon ithalatı konusunda tercih edilen yerlerdir.

2024 Yılı Türkiye En Çok İthal Ettiği Ürünler Nelerdir?
2023 Yılı Türkiye En Çok İthal Ettiği Ürünler Nelerdir?

Otomotiv ve Yedek Parça

Türkiye’nin ithal ürünleri listesinde yer alan otomotiv ve yedek parça ürünleri, bu listede oldukça önemli bir konuma sahiptir. Fransa, Almanya ve İtalya bu konuda öne çıkan ülkeler arasında yer alıyor.

Demir ve Çelik

2023 yılında da ithal edilmeye devam edilen ürünlerden bir diğeri ise demir ve çeliktir. İnşaat sektörünün çok hızlı bir gelişim yaşaması bu alandaki ürünlere daha fazla ihtiyaç duyulmasını sağlıyor. Dolayısıyla ürün tedariğinin aksamaması için de demir ve çelik ithali yapılıyor. Yurt dışından gelen ürünlerin belli bir lojistik süreçten geçmesi gerekir.

Bu süreçte gerekli olan işlemlerin uzman bir firma tarafından yerine getirilmesini istiyorsanız Bedirhan Lojistik’i tercih edebilirsiniz. E-lojistik sürecinin her bir aşamasında sizlerle olan Bedirhan Lojistik, yurt dışı kargolarınızın da takibini yapar. E-lojistik süreçlerine dair daha fazla bilgileri erişmek için Bedirhan Lojistik’e ulaşabilirsiniz.

Kategori: Blog
Sonraki yazı
Fulfillment Ve Ara Depo Hizmeti Avantajları Nelerdir?
Önceki yazı
Türkiye’nin En Çok İhraç Ettiği Ürünler 2023
Mesaj Gönder
WhatsApp Destek
Merhaba 👋 Nasıl yardımcı olabilirim?