Proje Taşımacılığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Okuma Süresi:

Kategori: Blog

Lojistik dünyasının en karmaşık ve titizlik gerektiren alanlarından biri de proje taşımacılığıdır. Kara, deniz, hava gibi farklı ulaşım modları arasında büyük, değerli ve genellikle teknik olarak karmaşık ekipmanları hareket ettirmek sektörün temelini oluşturur. Vinçlerden kamyonlara, demiryolundan uçaklara ve gemilere kadar geniş araç yelpazesiyle, tek bir sevkiyattan çoklu sevkiyatlara kadar uzanan süreç, belirli bir zaman çerçevesi içerisinde gerçekleştirilmelidir. Gecikmelere yer verilmemeli, her aşamada mükemmel planlama ile öngörü gereklidir. Lojistik endüstrisinin en dikkatle yürütülmesi gereken alanı olarak bilinen proje yük taşımacılığı hakkında merak ettikleriniz için içeriği okumaya devam edin.

Proje Taşımacılığı Nedir?

Proje taşımacılığı standart dışı yüklerin belirlenen bir noktadan diğerine taşınma sürecidir. Büyük, hacimli, ağır, gabari dışı veya yüksek değerli ekipmanlar ile parçaların ulusal-küresel ölçekte nakliyesini kapsayan bu taşımacılık, zamansal olarak kritik öneme sahiptir. Zira belirlenen süre içerisinde yükün hasarsız, eksiksiz olarak varması gereken lokasyona ulaştırılması esastır. Aksi halde büyük maliyetler ile kayıplar söz konusu olabilir.

Buhar ve gaz türbinlerinden, fabrika ve enerji santrallerine, raylı sistem projelerinden demir – çelikle ilgili kurutucu ve baca fırınlarına kadar geniş yelpazede hizmet verebilen proje taşımacılığının en belirleyici özelliği, taşınacak yüklerin genellikle montaj veya demontaj gerektiren kompleks yapıda olmasıdır. Bu da proje lojistiğini özel mühendislik bilgisi, yol analizleri, prosedür bilgisi gerektiren bir hizmet haline getirir.

Proje Taşımacılığı Nasıl Yapılır?

Proje taşımacılığı titizlikle planlama, özel ekipman ve uzmanlık gerektiren kompleks bir süreçtir. Taşımacılık yapılırken şu hususlara özellikle dikkat edilir:

  • Her şey detaylı mühendislik prosedürüyle başlar. A konumundan B konumuna taşınacak kargo, belki tek bir taşıma aracıyla ya da birkaç farklı araçla taşınabilir. Her ayrıntının, bütçe ve zaman sınırları dahilinde hesaba katılması gerekir.
  • Proje taşımacılığının özünde, yol araştırması kritik rol oynar. Hedefe giden yolun etüdü, genişlikleri, köprüler, elektrik direkleri gibi yapıların varlığı detaylı şekilde kontrol edilir. Yolun genişletilip genişletilmeyeceğine, elektrik direklerinin konumu değiştirilip değiştirilmeyeceğine karar verilir.
  • Bu tür kargolar genellikle özel taşıma modlarına ihtiyaç duyduğundan “Proje kargo” ya da “Ağır yük kargo” olarak anılır. Kargo varış noktasına giden yollar düz değilse, standart taşıma araçları işe yaramaz. Bu tür faktörlere göre özel ulaşım aracı devreye alınır.
  • Proje taşımacılığında, gidilecek rotaya göre devlet ile diğer resmi makamlardan yol izinlerinin alınması gerekir.
  • Proje kargolarının taşınması sırasında hem kargonun hem de taşıma araçlarının güvenliği esastır. Kargonun emniyetli şekilde taşınması deneyimli firmaların uzmanlığı sayesinde gerçekleştirilir.

Proje Taşımacılığı Örnekleri

Proje taşımacılığı özellikle büyük, özel ve ağır yüklerin taşınmasını kapsadığından son dönemde popülerlik kazanmıştır. Söz konusu alandaki bazı öne çıkan örnekler şu şekilde özetlenebilir:

  • Şehirlerarası veya şehir içi ulaşımda kullanılan tren yolları, vagonlar ve ilgili yapılar,
  • Baca ve demir/çelik fırınları gibi büyük endüstriyel yapılar ile tesislerin parçaları,
  • Termik santrallerde elektrik üretimi için kullanılan büyük yapılar,
  • Endüstriyel alanlarda suyun buharlaştırılması için kullanılan büyük kurutucular,
  • Ham petrolün işlendiği rafineriler,
  • Kimyasal maddelerin veya sıvıların depolandığı tank ve basınç araçları,
  • Endüstriyel üretim tesislerinin taşınması. Kimyasal maddelerin üretimi için petrokimya tesisleri,
  • Sıvıların veya gazların taşındığı büyük boru hatları,
  • Elektrik üretimi için kullanılan buhar ve gaz türbinleri,
  • Elektriğin voltajını değiştiren transformatörler,
  • Elektrik enerjisini depolayan kondansatörler.

Kara yolu ile yapılan proje taşımacılığında, çok akslı veya dingilli araçlar tercih edilir. Bu tür taşımacılıkta belirlenen güzergahın trafik yoğunluğu, yol üzerindeki engellerin yükseklikleri, yolların kaç şeritli olduğu gibi detaylar hayati öneme sahiptir. “Kırkayak” olarak adlandırılan çok akslı araçlar bu iş için idealdir.

Kategori: Blog
Sonraki yazı
Tacikistan Taşımacılık
Önceki yazı
Kırgızistan Taşımacılık
Mesaj Gönder
WhatsApp Destek
Merhaba 👋 Nasıl yardımcı olabilirim?