Gümrük vergisine dahil olan mallar, ithalat vergileri ve KDV askıya alınarak bir gümrük antreposunda depolanır. Örneğin, mallar hava limanına taşınabilir, bir antrepoda depolanabilir ve daha sonra farklı varış ülkelerine taşınabilir. Böylece çift ithalat vergisi ve KDV ödemek zorunda kalmazsınız. Ancak bu tür depolama birimlerinin aynı zamanda yükümlülükleri vardır ve bu nedenle antrepo yönetimi oldukça önemlidir. Antrepo yönetimi, malların düzeninden giriş-çıkış işlemlerine kadar pek çok önemli husus ile ilgilidir.
Antrepo Nedir?
Antrepo, özel tüketim vergilerine, ithalat vergilerine, KDV’ye ve/veya anti-damping vergilerine tabi olan malların depolandığı, gümrük tarafından belirlenen ve onaylanan bir yerdir. Onaylanmış bir ekonomik askıya alma birimidir. Depolanan gümrük eşyasının gümrük denetimi antrepoda gerçekleştirilir. Bir anlamda deponun kontrol ve denetiminden artık tamamen antrepo yönetimi sorumludur. Antrepo, genel (herkese açık) antrepo ve özel antrepo olmak üzere iki türe ayrılır.
Genel gümrük-devlet- antrepoları, genellikle ülke dışı malların kısa süreli depolanması için ve lisansı olmayan şirketler tarafından kullanılır. (Örneğin, lojistik hizmet sağlayıcıları tarafından tercih edilir) Kullanıcı başına bölünmüş bir yapıya sahiptir. Her kullanıcı gümrük gözetimi altında, kendi mahallinde bulunan eşyanın depolanmasından ve yönetiminden sorumludur.
Özel antrepolar ise antrepo sahibi tarafından malların depolanması için ayrılmıştır. Bir yönetici tarafından depolanması amaçlanan bir gümrük antreposunda, bu yönetici antrepoda depolanan tüm mallardan sorumludur. Antrepo yöneticisi kendisine ait olan malları antrepo alanında depolayabilir. Ayrıca başkaları için de depolama sunabilir.
Antrepo Yönetimi Neden Önemlidir?
Mallar bir antrepoda saklanırsa ithalat vergilerinin ve KDV’nin ödenmesi askıya alınır. Bu da, şirketler için büyük kolaylık sağlar. Bu tür gümrük vergisine tabi mallar, ülke dışına çıkarsa, bir şirketin ithalat vergileri ve KDV’yi hiç ödemesi gerekmez. Malların ülke içinde serbest dolaşıma girene kadar ithalat vergilerinin ve KDV’nin ödenmesine gerek yoktur. Ancak aktif yönetim prosedürleri, otomatikleştirilmiş süreçleri ve iç kontrolleri gerektirir.
Gümrük antrepoya ek olarak, geçici depolama ve transit geçiş gibi diğer askıya alma düzenlemeleri de bulunmaktadır. Transit düzenlemeleri, gümrük gözetimi altında nakliyeye, yani malların hareketine yöneliktir. Mallar, geçici bir depoda en fazla 90 gün süreyle saklanabilirken antrepoda sınır yoktur. Gümrük gözetimi altında malların uzun süreli depolanması için tek seçenek antrepodur.
Antrepo Yönetimi Nasıl Yapılır?
Antrepo, özellikle mallar gümrük gözetimi altında işlendiğinde veya tamir edildiğinde (sözde işleme) bir üretim süreci olan şirketler için çözüm sunabilir. Ham maddelerin ülke içi mi yoksa dış ülkeler için mi üretimde kullanılacağı önceden bilinmeyebilir. Gümrük antreposu ile eşya gümrük gözetimi altında muhafaza edilebilir. Üretim sürecinin başlangıcında, ham maddeler daha sonra serbest dolaşım için bırakılabilir veya işleme tabi tutulabilir.
Şirketler izinsiz olarak antrepoda mal depolayamazlar. İzne eşyanın türü, gümrük antreposunda muhafaza edilebilecek eşyanın miktarı ve değeri dahil olmak üzere bir dizi unsur dahil edilir. Bahsi geçen unsurların izin belgesine dahil edilmesi koşulların karşılanıp karşılanmadığını belgelemek için önemlidir. Bununla birlikte izin koşullarını hâlâ karşılayıp karşılamadığınızı periyodik olarak kontrol etmeniz gerekir. İzin belgesinde belirtilenden başka malları gümrük antreposunda depolamak istiyorsanız, önceden gümrüğe bildirmeniz gerekir.
Gümrük izinleri ile birlikte sadece antrepo izni almazsınız. Bu izin, malların şirketin kendi mahallinde ve gümrük gözetimi altında antrepoya yerleştirilmesini mümkün kılar. Bu izinler aynı zamanda bazı sorumlulukları da beraberinde getirir. Kayıtların eksiksiz ve doğru tutulması bu yükümlülüklerden biridir. Antrepoda nelerin saklandığı her zaman açık olmalıdır. Mal kodu, gümrük değeri, menşei, ağırlıkları ve miktarları gibi veriler idareye dahil edilmelidir.
Antrepo izninin devamı için yönetimin prosedüre uygun yapılması ve bakımların denetlenmesi gereklidir. Çünkü günlük mal giriş-çıkışı devam eder. İşlemler depolama sırasında gerçekleştirilebilir. Bu sözde olağan işlemler örneğin, malların etiketlenmesi, malların yeniden paketlenmesi gibi basit işlemler her zaman kaydedilmelidir.
İdari ve fiziksel stok arasındaki mutabakatı test etmek için periyodik stok envanterleri gereklidir. Bu nedenle, bu envanterlerin yürütülmesi, depo yönetiminin önemli bir parçasıdır. Prosedürler, otomatikleştirilmiş süreçler ve dahili kontroller, antrepoyu yönetmenize yardımcı olabilir.
Bonus: Kayseri’de Antrepo Kullanımı Neden Önemlidir?
Kayseri, konumu ve ihracat-ithalat faaliyetleri nedeniyle oldukça önemli bir noktadır. Bu nedenle Kayseri’de yer alan antrepo kullanımı demir, tekstil, mobilya ve demir dışı metallerin ihracatında önemli rol oynar. Kayseri’de bulunan antrepolar gümrük vergisi ve KDV konularında büyük kolaylık sağladığı için sanayi sektörünün gelişmesine olanak tanır. Özellikle gümrük vergisine tabii mallar ile çalışan sanayiciler için kullanışlı depo işlevine sahiptir. Çünkü ithalat vergisi ödemeden ve en önemlisi koşullara uygun muhafaza söz konusu olduğunda malların süresiz olarak depolanması için en uygun yer antrepolardır.
Siz de ithalat konusunda faaliyet gösteriyor ve antrepoların gümrük rejiminden faydalanmak istiyorsanız, Bedirhan Lojistik sayesinde ithalat vergileri ve bu tür mallar için tahsis edilen diğer ücretleri ödemeden yararlanabilirsiniz. Kayseri ve iç anadolunun ilk Antreposu olan Bedirhan Lojistik, antrepo konusunda size özel çözümler fiyat avantajı sunarak lojistik süreçlerinizin pratik hale gelmesine yardımcı olur. Antrepo ve lojistik alanında tüm hizmetler için hemen iletişime geçebilirsiniz. KNS LOJISTIK A.Ş ANTREPO (A06000099)