Bir Tır Kaç Palet Alır? İhracatta Doğru Palet Kullanımı ?

Okuma Süresi:

Kategori: Blog

Tıra Kaç Palet Yüklenir – Tır Kaç Euro Palet veya Standart Palet Alır?-Tenteli standart bir tır kaç Euro Palet alır? Cevap

Karayollarının en yüksek kapasiteli ve verimli yük taşıma araçları olan tırlar, ihtiyaca uygun olarak farklı şekillerde yüklenebilir. Yükleri nizami ve güvenli bir şekilde taşımaya yardımcı olan ahşap paletler de modern taşımacılık hizmetlerinin bel kemiğini oluşturur. Dorsenin ölçülerine ve özelliklerine uygun olarak gerçekleştirilen paletle yükleme işlemleri sayesinde hem yükleme ve boşaltma yaparken pratiklik sağlanır hem de tır dorsesi optimum verimlilikle doldurulur. Standart tenteli bir tırın alabileceği maksimum palet sayısı ise aracın taşıma kapasitesi, palet boyutları, palete alınan yükün ağırlığı ve özelliği gibi detaylara bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.

Tıra Kaç Palet Yüklenebilir?

Standart tenteli bir tır 13,6 metre uzunluğa, 2,45 metre genişliğe, 2,70 metre yüksekliğe ve 82 m3 hacme sahiptir. Avrupa standartlarına uygun olarak tasarlanan bir Euro palet 80 cm en ve 120 cm boy özelliklerine sahipken standart palet ölçüleri 120 cm en ve 120 cm boy şeklindedir. Bu bilgiler doğrultusunda bir tıra: tek sıra halinde 33 adet “Euro Palet”, tek sıra halinde 26 adet “Standart Palet” yüklemesi yapılabilir. Yükün ağırlığına ve özelliğine bağlı olarak üst üste ikili veya üçlü kat atarak daha fazla sayıda paletli yük de tırla taşınabilir.

Doğru Palet Kullanımı

İhracatta kullanılan paletlerin ISPM-15 standardına uygun olması ile ilgili olarak 25.05.2015 tarihinde yeni yönetmelik yayınlanmış ve yürürlük tarihi olarak 01.01.2020 olarak yürürlüğe girmiştir. İhracatçı firmalar ihracat yüklerini gönderirken Isıl işleme tabi tutulmuş ahşap paletleri kullanmaları gerekmektedir. Ancak standarda uygun paletler kullanılmamakta ve bu sebepten paletlerin geri gelmesi söz konusu olmaktadır. Diğer ülkeler ISPM-15 standardına yani ihracat paleti olmayan paletleri ülkelerine kabul etmemektedir. Bunun başlıca nedenleri bu paletler ile diğer ülke sınırlarından ahşap üzerinde yaşayan ve o ülkenin doğal habitatını uzun vadede etkileyecek tarımsal problemler çıkartacak mantar, haşere böcek türlerinin gitmesini engellemektedir.

İhracatçı olarak doğru palet kullanmak kendi sorumluluğundadır, Tarım Ve Orman Bakanlığı’nın ISPM-15 İşaretleme Yetkisi Alan Firmalarına şu siteden ulaşabilirsiniz. Tıklayınız

 

Paletle Yükleme Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Paletle yükleme yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:

Yük kapasitesi: Hacminden bağımsız olarak ürün ağırlığının paletin yük kapasitesini aşmadığından emin olmak gerekir. Aşırı yükleme yapmak paletin kırılmasına ve palete alınan malların hasara uğramasına neden olabilir.

Ağırlık dengesi: Stabiliteyi korumak ve iş kazalarını önlemek için tüm yüklerin palete eşit ağırlık dengesi ile yüklenmesi oldukça önemlidir.

İstifleme yüksekliği: Paletler için ağırlık kadar yükseklik de belli sınırlar dahilinde belirlenir. İzin verilen seviyenin üzerine çıkmak yükün çökmesine veya devrilmesine neden olabilir.

Palet kalitesi: Sağlam, iyi durumda olan, yüksek kaliteli paletleri tercih etmek ve eskiyen paletleri yenilemek yükün güvenliği açısından oldukça mühimdir.

Yükün sabitlenmesi: Yükün taşıma esnasında yerinden kaymasını ve devrilmesini engellemek için kayış, örtü, streç film veya diğer uygun yöntemlerle sabitlenmesi gerekir.

Özel elleçleme çözümleri: Kırılabilir ve hassas yüklerin güvenli bir şekilde nakledilebilmesi için özel taşıma talimatlarına uygun olarak paketlenmesi, izole edilmesi ve etiketlenmesi önemlidir.

Bu faktörlere dikkat ettiğiniz sürece güvenli ve verimli bir şekilde yükleme yapabilirsiniz.

 

Bedirhan E-Lojistik Depolama ve Dağıtım Çözümleri

E-lojistik alanında faaliyet gösteren Bedirhan Lojistik, işletmelerin tedarik zinciri isteklerini en doğru şekilde karşılayarak e-ticaret süreçlerinin sorunsuz, pratik ve hızlı bir şekilde yürütülmesini sağlar. E-ticaret şirketlerinin tedarik zincirinde karşılaştıkları sorunları çözmek için geliştirilen Bedirhan E-Lojistik tedarik zinciri çözümleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Yurt dışından gelen palet veya paket haldeki ürünlerin antrepo ya da serbest depolarda muhafaza edilmesi,
  • Depoya alınan mal ve ürünlerin gerekli prosedürlere uygun olarak kabul, kontrol ve takip işlemlerinin üstlenilmesi,
  • Ürün Tarama (Scan) ve Barkodlama hizmeti sayesinde uçtan uca görüntülenebilir ve şeffaf bir takip prosedürünün oluşturulması,
  • İsteğe bağlı olarak farklı ürünler arasında birleştirme, ayrıştırma ve yeniden paketleme yapılması,
  • Tüm ürünlerin uluslararası standartlara uygun olarak paketlenmesi ve sorunsuz gönderi için hazırlanması,
  • Avrupa’da ve Türkiye’de bulunan ürünlerin istenen noktadan teslim alınıp istenen noktaya hızlı bir şekilde teslim edilmesi,
  • Mikro ihracat kapsamında 1.200 kg ağırlığa kadar olan tüm ürünlerin Türkiye-Avrupa ve Avrupa-Türkiye hattında 48 saat içinde teslimi,
  • Yurt dışından gelen ürünlerin gümrüklü veya gümrüksüz alanlarda depolanması,
  • Satış sonrası süreçte yaşanan iadelerin ve iptallerin kontrolü, raporlanması ve yeniden stoklara dahil edilmesi.

Siz de e-ticaret ve mikro ihracat kapsamında üstlendiğiniz tüm ürünlerin lojistik süreçlerini sorunsuz bir şekilde tamamlamak için Bedirhan E-Lojistik çözümlerinden yararlanabilir, yurt içi ve yurt dışı gönderilerinizi kolayca depolayabilir, hızlıca barkodlayabilir ve dilediğiniz her noktaya güvenle sevk edebilirsiniz.

Kategori: Blog
Etiket: Lojistik
Sonraki yazı
Finlandiya taşımacılık
Önceki yazı
Hırvatistan Taşımacılık
Mesaj Gönder
WhatsApp Destek
Merhaba 👋 Nasıl yardımcı olabilirim?