Pek çok işletme dağıtım lojistiği ve önemi konusunda daha fazla bilgi edinmek ister. Dağıtım lojistiği, günümüz taşımacılık sektöründe çok önemli bir konumda yer alır. Dağıtım lojistiği, perakende sektörünün alıcılarıyla tedarikçi ya da üretici işletmeler arasındaki hizmet ve ürün akışını düzenleyen lojistik hizmetlerdir.
Burada dikkat edilmesi gereken husus alıcının kim ya da kimler olduğu değildir. Alıcı her kim olursa olsun ürünlerin ya da hizmetlerin tedarik edilebilmesi için gerekli olan bir süreç vardır. Dağıtım lojistiği sayesinde bu sürecin daha verimli ve düzgün geçmesi sağlanır. Ürün ve hizmetlerin devamlılığını sağlamak adına dağıtım lojistiğine önem verilmesi gerekir.
Bu lojistik türü olmadan ürünlerin dağıtıcıya hızlı bir şekilde aktarılması mümkün olmaz. Ancak dağıtım lojistiğini sadece dağıtmak olarak algılamamak da gerekir. Çünkü bu lojistik sayesinde malların veyahut ürünlerin hem hızlı hem de düşük maliyetli bir şekilde alıcıya ulaştırılması sağlanır.
Dağıtım Lojistiğinin Temel Unsurları Nelerdir?
Dağıtım lojistiği temel unsurları şunlardır:
- Malları doğasına ve ihtiyaçlarına uygun olarak paketlemek.
- Gerekli kontrol işlemlerini tamamladıktan sonra mallar için en uygun depo alanını bulmak.
- Ürün ve ambalaj özelliklerine bakarak uygun bir taşıma aracı temin etmek.
- Sipariş verme ve teslimat gibi süreçleri yönetmek.
- Üretim ve lojistik birimleriyle iş birliği ve koordinasyon içinde olmak.
Dağıtım lojistiği yukarıda verilen bileşenlere uyum sağlayarak malların çıkış noktasıyla varış noktası arasında olan süreci doğru bir şekilde yönetmekle görevlidir. Ayrıca bu süreçlerde optimum bir maliyet kullanmak için de gerekli olan planlamaları yapar.
Dağıtım Lojistiği Doğrudan Dağıtım Nedir?
Herhangi bir malın üreticiden tüketici kesime direkt olarak gönderilmesidir. Bu direkt gönderim olayına doğrudan dağıtım denir. Bu dağıtım türünde ürünün ardından gelen aşama tüketicidir. Pazarda oldukça sık tercih edilen bir dağıtım türüdür. Burada satış personeli çok önemli bir role sahiptir. Tüketiciye yönelik pek çok hizmet verilir.
Dağıtım Lojistiği Dolaylı Dağıtım Nedir?
Ürünlerin üretici kesimden tüketici kesime direkt bir şekilde değil de toptancı ve bayiler aracılığıyla ulaştırıldığı dağıtımdır. Bu dağıtım türünde daha fazla bileşeni hesaplamak gerekir. Bu nedenle doğrudan dağıtıma göre daha zahmetli bir dağıtımdır.
Yönetim ve ekonomi konusunda oldukça az bir yatırım ile bu dağıtım yerine getirilebilir. Küçük çapta bir işletme için son derece uygun bir dağıtım türüdür. Son yıllarda yaşanan gelişmeler ve Covid-19 salgınının getirdiği kısıtlamalar, dağıtım lojistiğinin daha da önem kazanmasını sağlamıştır.
Dağıtım Lojistiğinde İhtiyaç Duyulan Belgeler Nelerdir?
Bir şirketin dağıtım lojistiğinde faaliyet yapabilmesi için Ulaştırma Bakanlığı’nca verilen birtakım belgelere sahip olması önemlidir. Yetki belgesi olarak adlandırılan bu belgeler sayesinde dağıtım lojistiği hizmeti yerine getirebilir. Bu yetki belgeleri ise P1 ve P2’dir.
P1 Yetki Belgesi Nedir?
Dağıtım Lojistiği için sınırları şehir içi olan firmalar P1 yetki belgesine sahip olmalıdırlar. Bu belgeyi alabilmek için belli şartların olması gerekir. P1 yetki belgesi, en az 5, 4 veya 2 tekerlekli taşıt, 5 kişilik dağıtım personeli, 100 metrekarelik bir depolama, boşaltma ve mal yükleme alanı gibi şartları taşıyan firmalara verilir.
P1 Yetki Belgesi Nedir?
Sadece şehir içi dağıtım ile sınırlı olmayıp yurt genelinde de bu hizmeti vermek isteyen firmalar P2 yetki belgesi almak zorundadırlar. Bu firmalarda en az 30 taşıt bulunmalıdır. Bunun yanı sıra minimum 30 kişilik bir dağıtım personeli ile çalışılmalıdır. Bu şartlara sahip olan her firma P2 yetki belgesini rahatlıkla alabilir.
Dağıtım lojistiğinde profesyonel bir firmanın hizmet vermesi sürecin her zaman daha hızlı ve olumlu ilerlemesini sağlar. Bedirhan Lojistik ise dağıtım lojistiğinde hatırı sayılır bir profesyonellik sunar. Dağıtım lojistiğiyle alakalı daha fazla bilgiye ulaşma için sizde Bedirhan Lojistik’le irtibata geçin.