Fulfillment Nedir Nasıl Yapılır

Okuma Süresi:

Kategori: Blog

E-ticaret faaliyetlerinde özellikle yoğun dönemlerde ürün tedariği ve siparişlere yetişebilmek hayli zor hale gelebilir. Bu tip zamanlarda e-ticaret şirketleri siparişlerin düzenli bir şekilde takip edilmesi amacıyla fulfillment hizmeti sağlayıcılarına ihtiyaç duyar. Fulfillment süreci müşterinin e-ticaret sitesi üzerinden ürün siparişi vermesiyle başlar. Satın alma sonrası operasyon süreçlerinin yönetilmesini sağlayan fulfillment hem maliyetleri aşağı çeker hem de zamandan tasarruf edilmesine imkan sunar. Peki, fulfillment nedir ve nasıl yapılır? Gelin fulfillment sürecine dair bilinmesi gereken detaylara birlikte göz atalım.

Fulfillment Nedir?

Fulfilment bir e-ticaret firmasının sipariş alması ve siparişin müşterinin eline ulaşması arasında geçen süreci ifade eder. İlgili süreçteki tüm operasyonlar fulfilment sayesinde tek bir sistem üzerinden ilerler. Fulfillment aynı zamanda sipariş karşılama hizmeti veya e-ticaret lojistiği gibi isimlerle de anılır. Söz konusu sistem sayesinde e-ticaret firmalarının iş yükü önemli oranda azalır. Bunun yanında iş süreçlerinde yaşanabilecek aksaklıkların da önüne geçilmiş olur.

Fulfillment Avantajları Nelerdir?

Fulfillment hizmeti e-ticaret şirketleri ve markalar için oldukça önemlidir. Operasyonel süreçlerini güçlendirmek isteyen, marka hedeflerini yerine getirmeyi planlayan, maliyetlerini düşürmeyi amaçlayan firmalar fulfillment hizmeti almayı tercih eder. Markalar için başlıca fulfillment avantajları şu şekildedir:

  • E-ticaret faaliyetlerini tek bir çatı altında toplayan fulfillment sağlayıcıları markaların zamandan ve bütçeden tasarruf etmesine imkan sunar.
  • Fulfillment hizmet sağlayıcıları operasyonel süreçlere ek olarak müşteri hizmetleri ve çağrı merkezi konusunda da firmalara destek verir.
  • Fulfillment sayesinde müşteri şikayet, öneri ve isteklerine anında cevap verilmesi mümkündür.
  • Stok yönetimi, paketleme ve depolama gibi işlemlerin tamamı hizmet sağlayıcı firma tarafından gerçekleştirilir. E-ticaret firmalarının iş yükü oldukça azalır.
  • Fulfillment hizmeti marka büyümesi gerçekleştirmek, satışları artırmak ve genişleme stratejileri oluşturmak adına firmalara fayda sağlar.
  • Komplike operasyonel süreçleri yöneten hizmet sağlayıcıları sayesinde firmalar daha önemli hedeflerine odaklanabilir.

Fulfillment Nasıl Yapılır?

Fulfillment hizmeti firmaların ihtiyaçları baz alınarak oluşturulur. Firmanın ürünleri ve ihtiyaçları analiz edildikten sonra hangi hizmet türünün tercih edileceği belirlenir. Fulfillment hizmetleri genellikle 4 farklı aşamadan oluşur. İşte bu aşamalar:

  • Depo yönetimi:Ürünlerin sipariş sürecine kadar bir alanda depolanması gerekir. Depo yönetimi içerisinde stok durumundan nakliye ekipmanlarının kontrolüne kadar bir dizi işlem gerçekleştirilir. Bu sayede tüm depolama işlemleri tamamlanarak siparişlerin hızlı ve sorunsuz ilerlemesi sağlanır.
  • Lojistik yönetimi:Ürün siparişinin hemen ardından ürünlerin ambalajlama sürecine geçilir. Ürünler düzgün bir şekilde paketlenerek yola çıkar.
  • Sipariş yönetimi:Sipariş yönetiminde ürünlerin fiyatlandırılmasından stok kontrolüne, sipariş takibinden teslimat sürecinin izlenmesine kadar tüm adımlar titizlikle gerçekleştirilir. Fulfillment hizmeti sayesinde e-ticaret şirketleri bu tip yükümlülüklerin tamamını hizmet sağlayıcı firmaya devretmiş olur.
  • Müşteri ilişkileri:Fulfillment sürecinin son aşamasında müşteri ile olan ilişkilerin doğru bir şekilde yürütülmesine odaklanılır. Ürün tesliminden iade ve değişim süreçlerine kadar tüm işlemlerle hizmet sağlayıcı firma ilgilenir. İlgili süreç müşteri ile iletişim kurma, soruları yanıtlama, e-ticaret firmalarına çağrı merkezi desteği sunma gibi faaliyetleri kapsar.

Fulfillment ve Ara Depo Kullanımı

Elektronik ortamda satış yapan firmalar ürünlerini satış sonrası ara depoya gönderir. Müşteriye gönderilmesi planlanan ürünler ilk olarak ara depoda bekletilir. Firmalar düşük maliyetli ve kolay sevkiyat süreci için ara depo hizmetini tercih eder. Sevkiyat sürecine dair paketleme ve nakliye gibi tüm faaliyetler ara depo hizmet sağlayıcıların sorumluluğundadır. Fulfillment ise depo, lojistik, sipariş takibi ve müşteri yönetimi gibi tüm süreçleri yöneterek e-ticaret firmalarına yardımcı olur.

Siz de Bedirhan Lojistik’in e-lojistik ara depo hizmetinden faydalanarak tüm sevkiyat süreçlerinizi güvenle gerçekleştirin. Bedirhan Lojistik’in Almanya’da bulunan ara deposunda ürün kontrolünden ürün takibine, barkodlamadan raporlamaya kadar tüm adımlar titizlikle yürütülür. Ürünlerin istenen konuma dağıtım planlaması yapılır ve sevkiyatlar gerçekleştirilir. Ürünlerin Türkiye-Avrupa ve Avrupa-Türkiye arasında 48 saat içerisinde teslimatı sağlanır. Siz de Bedirhan Lojistik’in ara depo ve fulfillment hizmetlerini şimdi inceleyin!

Kategori: Blog
Etiket: E-ticaret, Fulfillment
Sonraki yazı
Bosna Hersek Taşımacılık
Önceki yazı
Makedonya Taşımacılık
Mesaj Gönder
WhatsApp Destek
Merhaba 👋 Nasıl yardımcı olabilirim?