Grupaj Parsiyel Taşımacılık Nedir? Grupaj Parsiyel Taşıma Nasıl Hesaplanır?

Okuma Süresi:

Kategori: Blog

Yüklerin birleştirilerek taşınması mantığına dayanan grupaj taşımacılık maliyetten tasarruf edilmesi konusunda avantaj sağlar. Birkaç farklı firmanın ürünlerinin aynı yükte gruplanarak taşınması olan grupaj, özellikle küçük sayıda gönderiye sahip firmalar tarafından tercih edilir. Dolum hacminin düşük olması nedeniyle yükler birleştirilmiş şekilde taşınır. Bu modelde yük hesaplama yöntemi de diğer taşımacılık türlerine göre farklılık gösterir. Peki, grupaj taşımacılık ne demek ve bu taşıma modelinde yük hesaplama nasıl yapılır? İçerikte grupaj taşımaya dair merak edilen detayları bulabilirsiniz.

Grupaj Parsiyel Taşımacılık Nedir?

Ürünlerin tek bir taşıma aracında toplanması anlamına gelen grupaj taşımacılık LTL (less truck load) ifadesiyle anılır. Bu taşımacılık modeli maliyet azaltma esasına dayanır. Uluslararası taşımacılık alanında grupaj taşımacılık konsolidasyon şeklinde de tanımlanır. Söz konusu taşımacılık şekli ürün sevkiyatı yapmak isteyen firmanın tır ve konteyner dolduracak kadar hacimli ürünü olmamasıyla devreye girer. Grupaj taşımacılıkta farklı firmalara ait yükler birleştirilerek istenen noktaya taşınır.

Grupaj Parsiyel Taşımacılık Avantajları Nedir?

Lojistik sektöründe çokça kullanılan yöntemlerden biri olan grupaj taşımacılık, şirketlere önemli avantajlar sunar. Farklı taşımacılık türleri ile kombine edilebilen bu modelde yükün kapladığı alan esas alınır. İşte grupaj taşımacılığın avantajları:

  • Grupaj taşımacılıkta yük alanı temel alındığı için işletmeler açısından maliyet tasarrufu sağlanır.
  • Söz konusu yöntem firmalar için zaman tasarrufuna olanak tanır.
  • Birçok yükün aynı anda yola çıkması karbon ayak izinin azaltılması açısından çevrenin korunmasına katkı sağlar.
  • Grupaj taşımacılık, uluslararası lojistik faaliyetlerinde riskleri minimize etmek adına avantajlıdır. Topluca taşınan ürünler sayesinde lojistik sırasında yaşanacak olan taşıma riskleri en aza iner. Çok sayıda ürün tek seferde hedef noktaya varır.

Grupaj Parsiyel Yük Hesaplama Yöntemleri Nelerdir?

Lojistik sektöründe kullanılan hesaplama yöntemlerinde yük kapasitesi ve kapladığı alan baz alınır. Koli yükleri metreküp üzerinden ölçülürken bir metreküplük alan 333 kilo olarak belirlenir. Deniz yoluyla taşınan yüklerde bir metreküp bir tona eşit şekilde hesaplanırken hava yolu taşımacılığında ise bir metreküp 167 kilo şeklinde ölçülür.

Grupaj Parsiyel Taşımacılıkta Hacim Nasıl Hesaplanır?

Sektörde gerçekleştirilen hesaplamalarda ağırlık, metreküp veya lademetre gibi ölçüm birimleri kullanılır. Grupaj taşımacılık modelinde hacimsel parsiyel yük ağırlık hesaplamasında en, boy ve yükseklik adet ile çarpılır. Aynı lokasyon üzerinde yer alan yükler bu yöntemle güvenilir şekilde taşınır. Örnek olarak ortalama 100 cm genişlik, 100 cm derinlik ve 100 cm yüksekliğe sahip bir adet ürün yaklaşık olarak 1 metreküp yer kaplar. Grupaj taşımacılıkta yükün hacim üzerinden hesaplanması şirketlere taşımacılık faaliyetlerinde maliyet tasarrufu imkanı sağlar.

Kimler Grupaj Parsiyel Taşıma Yöntemini Tercih Etmeli?

Grupaj taşımacılık yüklerin gruplar halinde taşınması anlamına gelir. Bu modelde pek çok farklı müşteriye ait olan gönderi tek bir araçta toplanarak aynı lokasyona doğru yola çıkar. Böylece az yüklerin veya küçük siparişlerin taşınması mümkün olurken müşterilere uygun fiyat teklifleri sunulabilir. Grupaj taşımacılık en çok küçük ve orta ölçekli işletmeler tarafından tercih edilir. Çünkü söz konusu modelde düşük maliyetlerle önemli müşterilere ürün sevkiyatı gerçekleştirilmesi mümkündür. Buna ek olarak taşınan ürünlerin sevkiyat sırasında zarar görme olasılığı minimum seviyeye iner. Farklı taşıma araçlarıyla gerçekleştirilebilen taşıma modeli zaman tasarrufu sağlanır. Kamyon, konteyner ve kamyonet gibi araçlar bu yöntemde sıkça kullanılır. Yükün ağırlığı, büyüklüğü ve taşıma mesafesi nakliye maliyetlerinin hesaplanmasında fark yaratan unsurlardır. Bu alanda uzun süredir hizmet veren taşıma firmaları, müşteri gönderilerini belirli bir merkezde toplayarak vaktinde araca yükler ve ilgili adrese zamanında teslim eder.

Siz de küçük ölçekli e-lojistik hizmetleriniz için Bedirhan Lojistik’in taşıma çözümlerinden yararlanabilirsiniz. E-lojistik faaliyetleri için sunulan müşteri deposunda ürünlerinizin barkod ve etiketleme gibi işlemlerini gerçekleştirebilir, stoklarınızın kabul ve kontrol işlemlerini kolayca kontrol edebilirsiniz. Üstelik parsiyel yüklerinizi ürünlerinizin Türkiye ve Avrupa arasında gönderim işlemlerini Bedirhan Lojistik güvencesiyle yapabilirsiniz, müşteri memnuniyetinizi artırabilirsiniz.

Kategori: Blog
Etiket: Lojistik
Sonraki yazı
Vatikan Taşımacılık
Önceki yazı
Monako Taşımacılık
Mesaj Gönder
WhatsApp Destek
Merhaba 👋 Nasıl yardımcı olabilirim?