Multimodal Ve Intermodal Taşımacılık Arasındaki Farklar

Okuma Süresi:

Kategori: Blog

Günümüz taşımacılık hizmetlerinde ürünlerin bir noktadan diğer noktaya taşınmasında farklı lojistik taşıma türlerine ihtiyaç duyulabilir. Bu durum yüklerin yapısına göre değişir ve operasyonel verimlilik süreçlerine katkı sağlar. Global lojistik hizmetlerinde sıkça kullanılan iki taşımacılık yönteminden biri multimodal, diğeri ise intermodal taşımacılıktır. Söz konusu taşıma türlerinin her ikisi de çevreci olup maliyet ve zaman tasarrufu açısından şirketlere önemli avantajlar sağlar. Peki, intermodal ve multimodal taşımacılık nedir? Her iki taşımacılık türü arasında ne gibi farklar bulunur? Gelin ilgili taşımacılık yöntemlerine dair öne çıkan konu başlıklarını yakından inceleyelim.

Intermodal Taşımacılık Nedir?

Intermodal taşımacılık farklı taşıma çözümlerinin bir arada kullanıldığı bir taşıma yöntemidir. Söz konusu taşımacılıkta yükler farklı taşıma modları arasında transfer edilir. Bu sayede sevkiyat süreçleri daha hızlı ve verimli hale gelir. Örneğin kamyonla bir noktaya sevk edilen yüklerin trenle farklı noktaya taşınması intermodal taşımacılık statüsünde kabul edilir. İlgili yöntem sayesinde farklı modların avantajlarından yararlanarak verimli lojistik süreçleri elde edilir. intermodal taşıma yöntemi en çok farklı coğrafyalar ve uzun mesafeli ülkeler arasında gerçekleştirilir.

Intermodal Taşımacılık Neden Tercih Edilir?

Intermodal taşıma türü şirketlere farklı faydalar sağlar. Bu taşımacılık yönteminin başlıca avantajları şu şekildedir:

  • Hız:Birden fazla taşıma modunun bir arada kullanıldığı yöntem sayesinde ürünler çok daha hızlı ve verimli biçimde hedef noktaya ulaşır.
  • Maliyet:Çeşitli taşıma modlarının kombine edilmesi maliyetleri önemli oranda düşürür. Zaman ve taşıma maliyet avantajı sağlanır.
  • Çevresel etki:İlgili yöntem sayesinde daha az yakıt tüketimi ve emisyon salınımı mümkün hale gelir. Bu yönüyle taşıma türü çevre dostu olarak kabul edilir.
  • Güven:Farklı taşıma modlarının bir arada kullanılması riskleri en aza indirir. Deniz yolu ile hava risklerine karşı önlem alınırken tren yolu ile de kaza riski minimum seviyeye taşınabilir.

Multimodal Taşımacılık Nedir?

Multimodal taşımacılık faaliyetleri tüm taşıma türlerinin bir kombinasyonunu ifade eder. Yapılacak planlama dahilinde yükün türüne göre farklı taşımacılık yöntemleri kullanılabilir. Tüm operasyonel süreçler tek bir taşıyıcının sorumluluğunda ilerler. Örneğin dökme yüklerin nakliye işlemlerinde multimodal taşımacılık sıkça kullanılır. Söz konusu yöntem büyük hacimli ve hassas ürünler için idealdir.

Multimodal Taşımacılık Neden Tercih Edilir?

Multimodal taşıma türü acil sevkiyat gerektiren büyük hacimli ürünlerde çokça tercih edilir. Bu yöntemin başlıca avantajları aşağıdaki gibidir:

  • Verimlilik:Farklı taşıma şekillerinin kullanılması operasyonların daha düzgün ve verimli ilerlemesine olanak tanır.
  • Güven:İlgili taşıma şekli sayesinde yükler arası geçişler organize biçimde yürütülür ve güvenli bir rota izlenir.
  • Maliyet:Multimodal taşımacılık içerisinde birden çok taşıma türü kullanıldığı için her bir taşıma türünün avantajlarından yararlanmak mümkün olur. Demir yolu taşımacılığı hız için, deniz yolu ise uygun olduğu için tercih edilebilir. Bu durum maliyetlerin azalmasına olanak tanır.
  • Belgeler:Bu taşıma türünde daha az belge ve işleme ihtiyaç duyulur. Böylece zaman ve emek tasarrufu yapılır.
  • Çevresel etki:Farklı taşıma modları çevresel tahribatın azalmasına imkan tanır. Deniz yolu taşımacılığı daha az emisyon, demir yolu ise daha az trafik sıkışıklığı demektir.

Intermodal Taşımacılık ve Multimodal Taşımacılık Arasındaki Farklar

Intermodal ve multimodal taşımacılık pek çok açıdan birbirine benzese de iki tür arasında birtakım farklılıklar bulunur. Intermodal ve multimodal taşımacılık farkları şu şekilde sıralanabilir:

  • Intermodal taşımacılık sırasında deniz, kara ve demir yolu kombinasyonu yapılabilir. Multimodal taşımacılıkta ise tüm taşıma modlarının bir kombinasyonu tercih edilebilir.
  • Intermodal taşımacılık süreçlerinden birkaç taşıyıcı firma sorumlu iken multimodal taşımada bir taşıyıcı firma tüm sevkiyat süreçlerinin sorumluluğunu üstlenir.
  • Intermodal taşıma türünde yükleme adresi ile hedef adres arasındaki farklı taşıma modları için ayrı nakliye sözleşmeleri kullanılır. Multimodal taşımada tüm süreç için sadece bir nakliye sözleşmesi yeterlidir.
  • Intermodal taşıma biçiminde ürünler aynı taşıma aracı içerisinde farklı taşıma modları ile taşınabilirken multimodal taşımada yükler ayrı ayrı ve farklı taşıma modları arasında transfer edilerek hedef noktaya ulaşır.

Siz de e-lojistik ve endüstriyel kargo ihtiyaclarınız da Bedirhan Lojistik’in firmalara sunduğu çözümlerini kullanabilirsiniz. Ürünlerinizin ara depoya kabulü, stok kontrolü, barkod ve etiketleme süreçleri tek tek gerçekleştirilir, ürünler paketlenerek kargoya hazır hale getirilir. Ürünlerniz istenildiği şekilde depolanır ve kargoya hazır hale getirilir ister uluslarası ister lokal dağıtım hizmetimizden faydalanabilirsiniz. Ürünlerinizi yurt içinde ve yurt dışındaki istediğiniz noktaya gönderip teslim aldırabilir, Türkiye Avrupa arasında 48 saatlik teslimat avantajından yararlanabilirsiniz.

Kategori: Blog
Etiket: Lojistik
Sonraki yazı
Yeşil Mutabakat Nedir? Lojistik Sektörüne Etkileri Nelerdir?
Önceki yazı
Freight Forwarder Nedir?
Mesaj Gönder
WhatsApp Destek
Merhaba 👋 Nasıl yardımcı olabilirim?