Herkesin Mutlaka Bilmesi Gereken 10 Lojistik Terimi

Okuma Süresi:

Kategori: Blog

Günümüz ticaretinin en kritik operasyonlarından biri olan lojistik, mal ve hizmet hareketlerinin yönetimini ve koordinasyonunu içeren çok yönlü bir süreçtir. Lojistik sürecine ait genel terimlere aşina olmak ise hem şirketlerin hem de kullanıcıların daha bilinçli ve net kararlar almasına yardımcı olur. “Lojistik terimleri ve anlamları nedir?”, “En popüler lojistik terimleri nelerdir?” ve “Herkesin bilmesi gereken 10 temel lojistik terim nedir?” yakından göz atalım.

  1. SKU

Stock Keeping Unit kelimelerinin kısaltması olan SKU, işletmelerin envanterlerinde bulunan ürün ve hizmetlere dair hareketleri otomatik olarak takip etmelerine olanak tanıyan bir barkod sistemidir. Stok Tutma Birimi olarak da bilinen SKU sayesinde ürünün adı, rengi, fiyatı, özellikleri ve stok durumu gibi detaylı bilgilerine kolayca erişim sağlamak mümkün olur.

  1. JIT

Just-In-Time (Tam Zamanında) kelimelerinden gelen JIT, envanter tutma maliyetlerini en aza indirmeyi hedefleyen çok yönlü bir üretim ve envanter yönetim anlayışıdır. Aşırı stoklama ihtiyacını minimize ederek depolama maliyetlerini ve atık oranını azaltmaya yardımcı olan JIT yaklaşımı, müşteri talebine göre üretim ve teslimat yapılabilmesine olanak tanır.

  1. Konşimento

Bir gönderiyi taşımak için gerekli bir belge olan konşimento, gönderici ve alıcı bilgileri başta olmak üzere tüm temel bilgilerin yer aldığı bir belgedir. Mal sevkiyatını işleme koymak, ürün ve hizmetleri doğru şekilde faturalandırmak için kullanılabilen önemli bir evraktır. Yasal olarak bağlayıcılığı olan konşimento, navlun hizmetleri için bir makbuz, taraflar ile nakliyeci arasında da bir sözleşme olarak çalışır.

  1. Proforma

E-ticaret muhasebe işlemlerinde sıklıkla kullanılan proforma, satış süreçlerine ait tüm ayrıntıları listeleyen bir belgedir. Satıcı ile alıcı arasında yapılan anlaşmanın tüm kalemleri proforma üzerinden kolaylıkla takip edilebilir.

  1. Çapraz Sevkiyat

Geleneksel lojistik süreçlerine modern bir yaklaşım katan çapraz sevkiyat, tedarikçiden gelen malların depoya yerleştirilmeden ilgili kişi veya şirkete yönlendirilmesini sağlayan bir lojistik prosedürüdür. Ekstra aktarma veya taşıma süresi olmadan doğrudan müşteriye gönderim yapılmasının önünü açan çapraz sevkiyat sayesinde gönderi süreleri önemli ölçüde azalır.

  1. Ürün Teslim Maliyeti

Landed Cost olarak da bilinen ürün teslim maliyeti, bir gönderinin ilk kaynaktan son noktaya ulaşması için üstlenilen tüm lojistik giderlerini temsil eder. Gönderi ücreti, iade ücreti, sigorta ücretleri, vergiler, gümrük masrafları ve diğer işlem kalemlerine ait ücretleri içeren ürün teslim maliyeti, birim başı gönderi ücretinin hesaplanması için sıklıkla kullanılır.

  1. Tedarik Zinciri

Ürünlerin nihai tüketiciye ulaştırılması ile ilgili organizasyonlar, kaynaklar, faaliyetler ve süreçler ağını tanımlayan tedarik zinciri, ürün temini ve üretimden dağıtım ve müşteri hizmetlerine kadar olan tüm aşamaları ifade eder.

  1. Tersine Lojistik

Ürünlerin müşterilere teslim edilmesinden sonra gerçekleşen iade, onarım ve imha aşamalarını kapsayan tersine lojistik; kaynakları etkin şekilde kullanmayı, israfı en aza indirmeyi ve müşteri memnuniyetini arttırmayı amaçlar.

  1. Akıllı Sevkiyat Modellemesi

Lojistik güzergahlarına ve ana hatlara matematiksel modellemeler ekleyen akıllı sevkiyat çözümleri, mevcut rotaları optimize etmek ve kısa sürelerde daha verimli taşımacılık sağlayabilmek için kullanılan bir hizmettir.

  1. Freight Forwarders

Freight Forwarders, tüccar adına ürünlerin düzenlenmesi, depolanması ve taşınması konusunda uzmanlaşmış şirketleri ifade etmek için kullanılır. Üçüncü taraf hizmetlerini üstlenen profesyonel lojistik şirketleri; belge hazırlama, navlun müzakeresinde konsolidasyon, paketleme ve sigorta süreçlerine kadar uzanan başka hizmetler de verebilir.

Siz de tüm e-ticaret sürecini ve mikro ihracat gönderilerini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmek için Bedirhan E-Lojistik çözümlerinden yararlanabilir, yurt içi ve yurt dışı gönderilerinizi güvenle depolayabilir ve istediğiniz her noktaya 48 saat içinde ulaştırabilirsiniz.

Kategori: Blog
Sonraki yazı
Litvanya Taşımacılık
Önceki yazı
Karayolu Taşımacılığında Kayseri’nin Önemi
Mesaj Gönder
WhatsApp Destek
Merhaba 👋 Nasıl yardımcı olabilirim?