Kara yolu taşımacılığı otoyolda hizmet veren kara araçları üzerinden gerçekleştirilen taşıma şeklidir. Dünya genelinde birçok firmanın başvurduğu kara yolu taşımacılığı en çok tercih edilen taşıma türleri arasında yer alır. Hızlı olması ve kısa mesafede kullanıcılar için az maliyetli olması kara yolu taşımacılığının artılarındandır. Kara yolunda gerçekleşen taşımacılık işlemi hava ve deniz yolu kullanımının olmadığı alanlar için oldukça elverişlidir. Üstelik kara yolu ile taşınan ürünlerde zaman kaybı da daha az olur. Kara yolu üzerinden taşınan ürünler için firmaların birtakım belgeler düzenlemesi gerekir. Peki, kara yolu taşıma belgeleri nelerdir? Gelin kara taşıma belgesi çeşitlerini yakından inceleyelim.
Kara Yolu Taşıma Belgeleri Nelerdir?
Kara yolu üzerinden transferi gerçekleştirilen ürünlerin varış noktasına güvenli bir şekilde ulaşması oldukça önemlidir. Kara yolu taşıma belgeleri eşyaların güvenliğini sağlamasının yanında gümrük işlemlerinin de hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlar. İşte kara yolu taşımacılığında kullanılan belgeler:
- Kara yolu taşıma belgesi(CMR):Kamyon konşimentosu adıyla da bilinen kara yolu taşıma belgesi, uluslararası ürün transferlerinde kullanılan zorunlu belgelerden biridir. Ürünü güvence altına alan bu belgede ürünü gönderen ve alan şirketlerin bilgileri, taşıyıcı firma bilgileri ve ürüne dair önemli detaylar bulunur. Üç nüsha şeklinde düzenlenen belgelerden biri gönderici şirkete, biri alıcı şirkete, diğeri de lojistik şirketine verilir. Belgenin diğer adı CMR belgesidir.
- İhracat beyannamesi: İhracat ve ithalat faaliyetlerinde sıkça kullanılan ihracat beyannamesi, ürünlerin gümrük işlemlerinin gerçekleşmesi için düzenlenir. Söz konusu belge aynı zamanda gümrük beyannamesi olarak da ifade edilir.
- Menşe şahadetnamesi: İhracat ürünlerinin üretildiği ülkeye ait olduğunu veya ürünlerin çeşitli işlemleri/değişiklikleri ilgili ülkede gördüğünü onaylayan bir belgedir.
- Tır karnesi:Tır karnesi tır hakkında bilgilerin bulunduğu belge olarak tanımlanır. Söz konusu belge üzerinde tırın eşya yüklüyken ve boşkan ağırlığı, tırın plakası, kayıtlı olunan lojistik firma bilgileri gibi detaylar yer alır.
- ATR belgesi:Gümrük Birliği anlaşması esaslarına göre Türkiye ile Avrupa arasında imzalanan serbest dolaşım ürünlerinin ihracı sırasında düzenlenen bir belgedir. İhracat yapan şirket tarafından hazırlanan ATR belgesi ürünlere gümrük muafiyeti kazandırmaya olanak tanır. Özellikle tarım ve sanayi ürünlerinden bu belge sıkça kullanılır.
Kara yolu taşımacılığında gerekli olan evrakların ürün ve eşya transferi yapmak isteyen şirketler tarafından titizlikle düzenlenmesi gerekir. Taşımacılık sırasında sorun yaşamamak için tüm belgelerin eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulması önem taşır.
Bedirhan Lojistik’in E-Lojistik Hizmetleri ile Tanışın
1982 yılından beri lojistik sektöründe yer alan Bedirhan Lojistik, araç ve hizmet kalitesinin yanında müşteri memnuniyeti odaklı taşımacılık anlayışıyla müşterilerine en iyisini sunmaya devam ediyor. E-lojistik taleplerinizde stoklarınızın kontrolünden takip işlemlerine kadar olan süreçlerin yanında yurt dışından gelen ürünlerin gümrüklü ve gümrüksüz depolama işlemlerine kadar her süreç titizlikle yürütülür. Bedirhan Lojistik, ürünlerin müşterilere gönderilirken yeniden paketlenmesi ve elektronik ürünlerde talep edilen çeşitli değişiklikleri, beklentilerinize uygun biçimde çözüme kavuşturur. Satış sonrası iade edilen ürünler olması durumunda ise kontrol sonrası ürünleri stoklara geri kabul işlemlerini yapar. E-ticaret ürünleriniz Türkiye veya Avrupa’nın istediğiniz noktasından teslim alınıp belirlenen konumlara dağıtılır. Üstelik Bedirhan Lojistik ile Türkiye’den Avrupa’ya 1 kg – 1.200 kg ağırlığındaki ürünlerinizi 48 saatte teslim etme avantajına sahip olabilirsiniz.
Siz de yurt içi, yurt dışı kargo teslimatı ve ara depo işlemleriniz için Bedirhan Lojistik’i tercih edebilir; ürün sınıflandırma, barkod ve etiket oluşturma gibi kolaylıklardan yararlanarak kargo işlemlerinizi güvence altına alabilirsiniz.