Lojistik Stok Yönetimi Nedir? Nasıl Yapılır?

Okuma Süresi:

Kategori: Blog

Lojistik günümüz iş dünyasında ürün tedariği ve ticari faaliyetlerin ilerlemesi konusunda vazgeçilmez bir yere sahiptir. Ürünlerin temini, stoklanması ve müşterilere ulaştırılması gibi süreçleri kapsayan lojistik şirketler için rekabet avantajı sağlar. Lojistikte stok yönetimi işletmelerin gelir gider dengesini korumasına imkan sunar. Stok yönetiminin doğru şekilde yapılması, işletmelerin rekabetçi hale gelmesinde pay sahibidir. Peki, lojistik stok yönetimi nedir, stok takibi nasıl yapılır? Gelin stok yönetimine dair öne çıkan konu başlıklarına birlikte göz atalım.

Lojistik Stok Yönetimi Nedir?

Lojistik stok yönetimi şirketin envanter yönetim süreci demektir. Şirketin üretim için bünyesinde var olan ham madde, malzeme ve ürün şirketin stoklarını ifade eder. Stokların yeterli oranda ve doğru zamanda depolanması ise lojistikte stok yönetimi ile gerçekleşir. Stokların tam dengede tutulması iyi bir stok yönetimi ile mümkün olur. Şirketler için stok fazlalığı veya azlığı gibi durumlar sorun oluşturur. Çünkü stok azlığında şirketler ürün satışında sıkıntı yaşar, stok fazlalığı ise gereksiz maliyet anlamına gelir. Etkili stok yönetimi ile stokların ihtiyaçlara göre belirlenmesi mümkün olur.

Lojistikte Stok Yönetiminin Amaçları Nelerdir?

Şirketlerin stok yönetimini en iyi şekilde yürütmesi için birtakım amaçları tanımlaması gerekir. Belirlenen hedefler doğrultusunda stok yönetim stratejilerine yön verilir. İşte lojistikte stok yönetim amaçları:

  • Stok yönetimi yaparak maliyetlenmenin önüne geçmek mümkün olur. Şirketlerin gereksiz harcamalar yapmaktan uzaklaşması lojistik yönetiminin başarılı şekilde yürütülmesine imkan tanır.
  • Şirketlerin müşteri portföyüne göre arz-talep dengesi oluşturması gerekir. Belirli dönemlerdeki talep artış ve azalışlarının dikkate alınması stokların ayarlanmasında kritik öneme sahiptir. Böylece dengeli stok yönetimi gerçekleştirilebilir.
  • Stok yönetiminde üretim verimliliği esas alınır. Etkili stok yönetimi sayesinde şirketin üretim verimliliği daha düzenli hale gelir. Stok yönetimi ile birlikte üretim aşamasında ham madde veya malzeme sıkıntısı yaşanmaz.
  • Dönemsel olarak ihtiyaçların farklılaşması söz konusudur. Üretimin verimli kılınması açısından bu ihtimallerin göz önünde bulundurulması önemlidir. Değişen ihtiyaçların üretim planına dahil edilmesi stok yönetiminde verimliliği artırır.
  • Stok takibi de stok yönetiminin temelini oluşturur. Stokların takibi sayesinde ürün ve malzeme israfı yaşanmasının önüne geçilir. Ek olarak stok takibi ile talep hareketliliğine karşı çözümler geliştirilebilir ve toplu alımlarda maliyet avantajı sağlanabilir.

Lojistik Stok Kaydı Nasıl Tutulur?

Günümüzde stok kaydı şirketlerin ürün akışını takip etmesi açısından bir zorunluluk haline gelmiştir. Stok kaydı sayesinde ihtiyaçların listelemesi ve stokta hangi tip ürünlerin tutulması gerektiği ortaya çıkar. Stok kaydı yeni nesil stok takip yazılım araçları üzerinden gerçekleştirilir. Bu sayede ürün miktarı, ürünlerin depolama yeri, dağıtım yeri ve iade durumu gibi birçok bilgiye anında ulaşmak mümkün olur. Stok kaydı ile iade işlemleri ve tersine lojistik süreçleri de takip altına alınır. Stok takip araçları şirketler için hem zaman hem de maliyet tasarrufu adına hayati öneme sahiptir.

Lojistik Stok Yönetiminin Avantajları Nelerdir?

Stok yönetiminin verimli şekilde ilerlemesi şirketlere pek çok avantaj sunar. Başlıca lojistik stok yönetimi avantajları şu şekildedir:

  • Stok yönetimi sayesinde ürünlerin devamlılığı sağlanır. Şirketlerde ürün satışı adına bekleme durumu yaşanmaz.
  • Stok yönetiminin etkin şekilde planlanması şirketlerin finansal olarak rahat hareket etmesine imkan sunar.
  • Doğru ürünlerin doğru sayıda ve zamanda şirket envanterinde olması, şirketlerin maliyet dalgalanması yaşamasının önüne geçer. Bu da şirket kârlılığına olumlu yansır.
  • Stok yönetimi ile tedarik, satış süreçleri hızlı ve sorunsuz bir şekilde ilerler.
  • İade süreçlerini yönetmek, iade edilen ürünlerin kontrolünü gerçekleştirmek ve stoklara tekrar kabul işlemlerini hatasız yapmak mümkün olur.

Lojistikte Stok Takibi Nasıl Yapılır?

Lojistikte stok takibi yeni nesil stok takibi yazılım araçları üzerinden gerçekleştirilir. Son teknolojiye sahip araçlar sayesinde stok lojistik listelerinin oluşturulması, depolama yerlerinin tanımlanması, dağıtım süreçlerinin planlanması, iade süreçlerinin takibi, stokların sınıflandırılması ve envanter kontrolünün gerçekleştirilmesi mümkün olur. Ayrıca depo giriş-çıkış işlemleri, stok kalite kontrolü ve stok analizi de yazılım araçları vasıtasıyla takip edilebilir. Çok yönlü yazılım programları sayesinde stoklarla ilgili raporlamalar oluşturulabilir ve verimli stok yönetimi gerçekleştirilebilir.

Siz de e-ticaret işlemlerinizde stok yönetimi için Bedirhan Lojistik’in ara depo hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. E-ticarette stok kontrolü, iade işlemleri ve tersine lojistik, iade, depolama süreçlerini Bedirhan Lojistik ayrıcalığı ile yürütebilir, stok güvenliğinizi sağlayabilirsiniz.

Kategori: Blog
Etiket: Lojistik
Sonraki yazı
2024’te E-Ticareti Ne Bekliyor? 2023 Türkiye Avrupa Almanya İhracat Verileri?
Önceki yazı
MÜSİAD Hollanda Yeni Yıl Resepsiyonuna Katıldık
Mesaj Gönder
WhatsApp Destek
Merhaba 👋 Nasıl yardımcı olabilirim?