Online alışveriş yaptığınızda siparişe konu olan ürünler, belirlenen tarih içerisinde size ulaşır. Bu tür teslimatlar lojistik süreçlerinin bir parçasıdır. Ancak lojistik, genel anlamda taşımaya uygun malların bir yerden başka bir yere ulaşmasından çok daha fazlasıdır. İlk aşamadan son aşamaya kadar bir mal akışının düzenlenmesi, planlanması, kontrol edilmesi ve yürütülmesine dahil olan her şey için ortak bir terimdir. Lojistik sadece nakliyeyi değil, aynı zamanda satın alma ve stok yönetimi gibi konuları da içerir. Bir şirket içindeki lojistik süreçleri genellikle bir lojistik yöneticisinin gözetiminde, ilgili çalışanlar tarafından yürütülür. Lojistik, analitik ve problem çözme çalışması gerektirdiğinden pek çok sektörde en önemli konular arasındadır. Peki lojistik tanımı nedir? Tam olarak neleri kapsar ve neden bu kadar önemlidir? İşte A’dan Z’ye lojistik rehberi.
Lojistik Nedir?
Lojistik, bir ürünün müşteriye teslimine kadar olan süreçle ilgili tüm faaliyetler için bir şemsiye terimdir. Başka bir deyişle, ham maddelerin satın alınmasından tam ürünlerin tüketiciye fiilen teslimine kadar olan zincirle ilgilidir. Lojistik, bu mal akışının organizasyonu, planlanması, kontrolü ve yürütülmesini kapsar. Bu nedenle giderek daha fazla gelişen ve sevkiyatın tüm iş süreçlerini belirlediği iş dünyasında iyi bir lojistik ağı çok önemlidir.
Lojistik, ham madde ve ürünlerin satın alınmasıyla başlayan, üretim ve dağıtım yoluyla son tüketiciye ulaşan bir süreçtir. Bu süreçte, sadece mümkün olan en yüksek müşteri memnuniyetini sağlamanın yanı sıra başka hedefler de vardır. Örneğin, sürekli değişen pazarın ihtiyaçları mümkün olan en düşük maliyetle karşılanmalıdır. Bir yanda müşteri memnuniyeti ile diğer yanda maliyetin en aza indirilmesi arasında bir denge bulmak, lojistiğin temel amaçları arasındadır. Ancak lojistik ile nakliyeyi birbirine karıştırmamak gerekir.
Lojistik, mal ve hizmetlerin hareketinin genel yönetimini ifade eder. Lojistik ve nakliye arasındaki fark, nakliyenin lojistik zincirin bir parçası olmasıdır. Nakliye, lojistik zincirinde yer alan malların taşınmasıdır. Kısaca ham maddelerin tedariki ve son ürünün tüketiciye taşınmasını içerir. Taşımacılık bu nedenle lojistik başlığı altına girer.
Lojistik Neden Önemli?
Lojistik, günümüz ekonomisinde önemli bir rol oynar. Çünkü gelişmiş lojistik ağı sayesinde şirketlerin iyi bir alt yapısı olur ve iyi bir yönetimle gelişmeye devam eder. Zaman ilerledikçe lojistiğin önemi de bir hayli arttığından depolama ve diğer tesisler gibi faktörleri büyük şehirlere yaklaştırmıştır. Lojistik, kasaba ve şehirlerdeki işletmeleri etkileyerek bu yerlerde daha fazla iş olanağı yaratır. Çünkü lojistik, tedarik zincirinin önemli bir parçasıdır. Menşeden alıcıya kadar mal ve hizmetlerin etkili ileri ve geri akışını düzenler. Bu da, lojistiğin malların nakliyesi ve tüketiciye ne kadar hızlı ulaşabilecekleri üzerinde bir etkidir ve yine diğer şirketlere rekabet avantajı sağlar. Lojistikteki artıştan yararlanan ekonominin büyük bir kısmı teknolojidir. Teknoloji ise lojistiğin önemli bir parçasıdır ve kullanımı günümüz ekonomisine fayda sağlar. Ancak sadece teknoloji şirketleri için değil üretim, hammadde taşımacılığı, geri dönüşüm ve daha pek çok sektör için lojistik hayati önem taşır.
Lojistik, birçok şirketin verimliliğinde kritik bir bileşendir. Tedarik zincirinizin bir parçası olarak iyi bir lojistik planı olmadan, malları pazara sürmek veya ham malları teslim almak zor bir görev haline gelir.
Lojistiğin Alanları Neler?
Lojistik sektörü içerisinde birbirinden farklı dört tip bulunmaktadır. İlki, tedarik lojistiği olarak da bilinen satın alma lojistiği ile ilgilidir. Satın alma lojistiği, ham madde ve ürünlerden üretim sürecinin başlangıcına kadar olan mal akışının kontrol edilmesini içerir. Üretim lojistiği, ham maddelerin işlenmesi ve ürün haline getirilmesi süreçlerindeki şirket içindeki lojistik hareketlerini ifade eder. Dağıtım lojistiği, nihai ürünü tüketiciye göndermekle iade lojistiği ise iade edilen mallarla ilgilidir. İadeler şirkete geri gönderilen kırılmış, kullanılmış veya herhangi bir şekilde kullanılabilirliğini yitirmiş mallardır. Tüm bu türleri sayesinde lojistiğin alanı oldukça geniştir. Lojistiğin en çok tercih edildiği alanlar şöyle sıralanabilir:
- Nakliye,
- Depolama,
- Satın alma,
- Askeri lojistik,
- Stok yönetimi,
- Uluslararası lojistik,
- Entegre lojistik destek,
- Sipariş düzenlemesi ve karşılama,
- Üçüncü taraf lojistik,
- Malzeme ve ekipman,
- Paketleme,
- Depo ve antrepo hizmetleri,
Lojistik, gümrükleme hizmetlerinden ham madde tedarikine, iadeye konu olan ürünlerin alınmasından imhasına, stok kontrolünden üretim planına kadar hemen her alanda kullanılan süreçler bütünüdür.
Bedirhan Lojistik, yurt içi ve yurt dışında lojistik süreçleriniz için pek çok hizmet sunar. Kara yolu, hava yolu ve deniz yolu ile farklı tür sevkiyatlarınız için gelişmiş ulaşım ağı sayesinde profesyonel hizmet verir. Bu sayede Avrupa Türkiye arasında çift yönlü nakliye hizmeti alabilir, 1kg ile 1200 kg mallarınızın güvenle nihai varış noktasına ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca sadece sevkiyat değil, barkodlama, kontrol, gümrükleme ve depolama hizmetleri de mevcuttur. Siz de lojistik hizmetleri için üçüncü taraf hizmetlerinden yararlanarak mali ve zaman tasarrufunun yanı sıra tüm süreçlerin profesyonel şekilde yürütülmesini isterseniz Bedirhan Lojistik ile iletişime geçebilirsiniz.